Podrška kulturi je podrška Europi!

Važna inicijativa organizacije Culture Action Europe, „mreže kulturnih organizacija i pojedinaca posvećenih promicanju kulture kao nužnog uvjeta za održivi razvoj na lokalnoj i europskoj razini“. Cilj njihove kampanje je osigurati da se u budućem proračunu Europske unije 1% odvaja za kulturu kao jedan od temelja europskog identiteta. Peticiju možete potpisati ovdje. Njihov ‘kulturni manifest’ prenosimo u nastavku:

Mi smo građani i organizacije koji vjeruju da je kultura temelj europskog jedinstva. Kultura je ono što nas veže i podupire naš osjećaj pripadnosti europskoj zajednici.

Vjerujemo da kultura igra ključnu ulogu u održavanju zajedničkih europskih vrijednosti, pospješuje razumijevanje među narodima Europe i potiče izgradnju raznolikih, tolerantnih društava.

Mi smo umjetnici, kreatori politika, kulturni radnici, studenti, istraživači i građani koji čvrsto vjeruju da je kultura jedna od osnova održivih društava.

Namjera nam je kulturu smjestiti u središte javne rasprave i procesa odlučivanja. Kultura i umjetnost duboko su ukorijenjene u društvu i utječu na cijeli niz politika. Postoje snažni dokazi o pozitivnom utjecaju kulture na zdravlje i dobrobit, socijalnu koheziju i jednakost, obrazovanje, promicanje demokratskih načela, vanjske odnose, gospodarski rast i radna mjesta, istraživanje i inovacije.

Kultura, kao temelj europskog jedinstva i ključ za budući prosperitet, treba odgovarajuću financijsku podršku kako bi se osigurala održivost europskog projekta.

Nacionalne vlade i kreatori politika EU trenutno odlučuju o proračunu unije nakon 2020. Taj proračun će utjecati na sljedeću fazu potpore kulturi. Pozivamo europske institucije i države članice da prepoznaju vrijednost kulturnih investicija EU i daju im snažnu potporu u sljedećem proračunu.

  • Osigurajte da se 1% proračuna za svako područje djelovanja EU dodjeljuje kulturi
  • Udvostručite proračun za kulturu

Zajednička europska budućnost moguća je jedino uz značajno i održivo financiranje kulture, kako u područjima politike tako i u okviru specifičnih kulturnih programa.

Potvrđujemo da je potpuno demokratska Europska unija kulturni projekt. S obzirom na trendove polarizacije u Europi moramo ojačati europsku zajednicu i poštovati njene raznolikosti!

Podržite našu kampanju, potpišite manifest i širite dalje!


Pratite nas na Facebooku i Twitteru

Komentiraj