EKV: Kao da je bilo nekad

Pogledajte dokumentarac o EKV, jednoj od zasigurno najvažnijih jugoslavenskih rock grupa. Napravljen 2008., sadrži razgovore s članovima benda, novinarima i prijateljima. Grupa je, posebno za one koji se tek upoznaju s EKV, na zanimljiv način predstavljena i kontekstualizirana (vidjet ćete između ostalog i legendarnog Šarla akrobatu i mnoge druge), uz dosta živog materijala koji govori sam o sebi.

Jedina zamjerka je pomalo čudna teorija zavjere o upletu države u trgovinu narkoticima, ali to vam neće pokvariti doživjaj.

Ispod možete pogledati komentar autora filma.

Dokumentarni film EKV – Kao da je bilo nekad je uzbudljiva i potresna priča o životu i smrti, stvaranju i zavisti, ljubavi i mržnji, usponu i padu. Svi članovi kreativnog jezgra EKV-a preminuli su u periodu od 1992. do 2002. godine. U trenutku smrti imali su 31 godinu (Ivica Vdović), 36 godina (Milan Mladenović), 38 godina (Bojan Pečar) i 43 godine (Margita Stefanović). Niko od njih nije ostavio biološke naslednike. S druge strane, teško je prebrojati autore koji i danas stvaraju pod uticajem ovog benda, iza kog je ostalo sedam studijskih i nekoliko koncertnih albuma. EKV – Kao da je bilo nekad nije film koji govori samo o tragičnoj sudbini grupe. U filmu se po prvi put na eksplicitan način govori o bizarnoj povezanosti režima bivše SFRJ i rock’n’rolla, posebno “novog talasa”. Učesnici jasno i bez oklevanja govore o kobnim putevima droge koji su polazili iz komunističkog vrha tadašnje države, a završavali u stvaralačkom procesu čitave new wave generacije u Beogradu. Sudbina Ekatarine Velike oslikava najtragičniju, najintrigantniju i najvažniju priču o uzrocima i posledicama, o početku i kraju.

Komentiraj