SDA kriza

Piše: Zlatko Bosnić

Najveća politička stranka u BiH u ovo već predizborno vrijeme zahvaćena je velikom krizom, najvećom od njenog postojanja. Na terenu zbunjenost i nesnalaženje. Stranačka centrala bez adekvatnog odgovora. Članstvu i javnosti odašilju već odavno i prečesto korištene fraze tipa stranka je važnija od svakog pojedinca i grupe i iz ovoga ćemo izaći jači. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u zadnje vrijeme bavi se polemikama i svađama sa drugim strankama i političarima te svađama unutar vlastite stranke, mnogo više nego što izvršava dužnosti predsjednika SDA. Izetbegović svojom neartikuliranom i neodgovornom politikom ruši svoj autoritet, a također snižava i rejting SDA.

Kriza je mjesecima tinjala, a onda eksplodirala u Sarajevu, na mjestu odakle se najjače čuje i najbolje vidi. Elmedin Konaković, premijer kantonalne Vlade, 29. januara izjavio je da podnosi ostavku na sve funkcije u SDA. Ta objava značila je da su mu izbrojeni dani na funkciji Vlade Kantona Sarajevo. To se vrlo brzo i ostvarilo pa je Klub zastupnika SDA u kantonalnoj Skupštini pokrenuo proceduru za smjenu Konakovića. U obrazloženju se kaže da je Konaković imenovan da bi ”provodio politiku stranke koja ga je postavila”. Iz ove jedne rečenice nekoliko je poruka koje su više nego jasne. Nema interesa građana, nema interesa Grada i Kantona. U tzv. demokratskim društvima na koje se stranke i političari u BiH vole pozivati podrazumijeva se i apsolutna je praksa da se vlade i premijeri biraju kako bi iznalazili rješenja za napredak i demokratizaciju društva i države. Naravno, sve u interesu građana. Pozadina problema sa Elmedinom Konakovićem je u tome što Izetbegović nije dao podršku premijeru Vlade u njegovim pokušajima da se energično obračuna sa SDA-ovim kadrovima u javnim poduzećima, koji se baš i nisu bavili svojim poslom, ali jesu uspješno kriminalom i korupcijom.

U Tuzlanskom kantonu SDA ima jos težih problema. U tom je kantonu SDA potpuno podijeljena na dva bloka. Dvije struje su u međusobnom otvorenom ratu: trenutno je jača struja koja je protiv Izetbegovića. Predsjedništvo SDA 14.2. smijenilo je predsjednika kantonalne organizacije Tuzlanskog kantona Mirsada Kukića i na to mjesto postavilo povjerenika Amira Fazlića. U istom ”paketu” Hazim Rančić imenovan je za povjerenika odbora SDA za Grad Tuzla. Ranije su takve smjene obavljene i u jednom broju općina Tuzlanskog kantona: Banovići, Gračanica, Lukavac, Gradačac. I tamo su imenovani povjerenici, a smijenjeni regularno izabrani predsjednici. Velika je Izetbegovićeva greška što je bez predhodnih priprema članstva na terenu i bez ozbiljne analize o mogućim posljedicama odobrio tako radikalne mjere. Sve je to učinjeno s ciljem da se na tom području i šire neutralizira veliki utjecaj i neograničena moć podpredsjednika SDA BiH Mirsada Kukića. Kukić je vješt manipulator, populist i spletkaroš, kažu i kriminalac. Bio je uhapšen 2016. godine zajedno sa još jednim podpredsjednikom SDA Asimom Sarajlićem te generalnim sekretarom Stranke Amirom Zukićem. Protiv njih je i dalje aktivna optužnica za teška krivična djela, a svi su još uvijek na istim stranačkim funkcijama. Izvori iz SDA kažu da ce Kukić uskoro biti isključen iz SDA, ali ne zbog optužnice i kriminala nego zbog toga što smeta Izetbegoviću. Strah od Kukića je što se sumnja da ima bliske kontakte s Fahrudinom Radončićem. Očito je da je na području ovog kantona SDA u haotičnom stanju, a najveći je problem u tome što krizom upravlja Kukić a ne Predsjednik i Predsjedništvo Stranke. Svoju moć Kukić demonstrira i na taj način što je 17.2. srušio Vladu Kantona. Za smjenu dosadašnje vlade premijera Bege Gutića glasalo je 13 zastupnika SDA, a samo su 3 bila suzdržana. Za smjenu su glasali i zastupnici SBB-a pa je na taj način osigurana potrebna većina za rušenje Gutićeve vlade. Za novog premijera izabran je Jakub Suljkanović, ali je odmah, zajedno sa nekoliko ministara, isključen iz Stranke.

Sarajevski i Tuzlanski kanton ekonomski su najjači i najvitalniji dio Bosne i Hercegovine. Od 10 kantona u FBiH ta dva kantona imaju i najveći broj stanovnika, a to znači i najveći broj birača, pa realno treba očekivati da ce SDA na oktobarskim izborima dobiti manji broj glasova nego na predhodnim izborima. Osim u Sarajevu i Tuzli, SDA ima problema u Zeničko-dobojskom kantonu, a u Unsko-sanskom kantonu podrška SDA-u dramatično je pala. Zbog toga i zbog slabog koalicijskog potencijala logično je pretpostaviti da bi SDA od narednih izbora mogla biti u opoziciji. Da SDA ima problem koalicijskog potencijala uvjerljivo je dokumentirala N1 televizija koja je 19.2. objavila video prilog tri izjave u kojima su Željko Komšić, Nermin Nikšić i Fahrudin Radončić rekli da nikada više neće koalirati sa SDA. Naravno, moguće je da ove izjave neće biti primjenjene (ovisi o izbornim rezultatima), ali i u tom slučaju takve izjave i mišljenja kojih je sve više sigurno su štetne za SDA. Za ovako veliku krizu odgovorno je Predsjedništvo SDA i posebno Bakir Izetbegović. Pojedinci i grupe napuštaju SDA zbog straha od gubljenja vlasti pa traže neka druga rješenja za opstanak u politici. Manji je broj onih što odlaze iz političko-ideoloških razloga.

Prije dolaska Bakira Izetbegovića na čelo Stranke, SDA je funkcionirala kao narodna državotvorna stranka, a u nekoj mjeri i kao demokratska stranka. Sadašnja ‘ideologija’ SDA je klijentalizam, nepotizam, naglašena religioznost.

Već cijelu jednu deceniju u BiH je zastoj ili čak nazadovanje u provođenju potrebnih društvenih reformi. Najveća odgovornost za to pada na SDA, SNSD i HDZ BiH i na njihove lidere Izetbegovića, Dodika i Čovića. Za promjene je već davno bilo vrijeme, a one su moguće samo onda kada se unutar stranačkih krivih politika počnu javljati ideje i programi, pojedinci i grupe u čijem će fokusu biti interes građana, modernizacija i napredak važnih sektora društva. Sada je vidljivo da u SDA ima takvih pokušaja, postoje grupacije i pojedinci koji hrabro i kompetentno promoviraju za sada samo konture novih programa i politika. Bolje vrijeme za BiH doći će kada ce se već spominjani trojac Izetbegović, Dodik, Čović i njima slični nađu na političkom putu bez povratka. Nije važno s koje strane krene erozija, jer spomenuta trojka funkcionira slično principu spojenih posuda. Dolazeći izbori bit će važan pokazatelj mogu li bh. politike početi raditi u interesu građana i države BiH.

Tako veliki potres u masovnoj i moćnoj političkoj organizaciji kakva je SDA ne može proći a da to ne utječe i na druge slične političke subjekte. Sa malo optimizma moglo bi se očekivati da će se jednoga dana bh. politika i društvo početi mijenjati nabolje. To će se dešavati onda kada ovdje spominjane političke stranke dožive kakvu-takvu pozitivnu transformaciju.

Foto: Youtube


Pratite nas na facebook.com/digitalnademokracija 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s