Bertrand Russell: poruka budućim generacijama

Bertrand Russell, slavni britanski filozof i društveni kritičar, gostovao je 1959. na BBC-u, u emisiji Face-to-Face. Na kraju razgovora upitan je što bi o životu i stvarima koje je naučio želio poručiti generacijama koje će živjeti za tisuću godina. Ovo je njegov odgovor.   

“Želio bih reći dvije stvari, jednu intelektualnu i jednu moralnu:

Intelektualna stvar koju bih im želio reći je ovo: kada proučavate bilo koju materiju ili razmatrate bilo koju filozofiju, pitajte se samo što su činjenice, a što je istina koju te činjenice potvrđuju. Nikada nemojte dopustiti da vas omete niti ono u što želite vjerovati, niti ono  za što mislite da bi imalo blagotvorne učinke po društvo ako bi se u tu stvar vjerovalo, već gledajte samo i isključivo ono što su činjenice. To je intelektualna stvar koju bih želio reći.

Moralna stvar koju bih im želio reći vrlo je jednostavna: ljubav je mudra, mržnja je glupa. U ovom svijetu, koji je sve čvršće povezan, moramo naučiti tolerirati jedni druge. Moramo naučiti podnijeti činjenicu da neki ljudi govore stvari koje nam se ne sviđaju. Samo tako možemo živjeti zajedno, a ako želimo živjeti zajedno, a ne umirati zajedno, moramo se naučiti jednoj vrsti dobročinstva i tolerancije koji su apsolutno vitalni za nastavak ljudskog života na ovoj planeti.” 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s