O reguliranju umjetne inteligencije: nitko neće čekati pa ne mogu ni vlade

U razvoju umjetne inteligencije (AI), stvari ne samo da su se pokrenule nego se i ubrzavaju, i nitko nije siguran kamo idu. Potencijalne prednosti umjetne inteligencije (poput razvoja lijekova koji spašavaju život) su neporecive. Međutim, pokretanjem iznimno moćnih modela za generiranje teksta i slike kao što su ChatGPT-4 i Midjourney, rizici i izazovi koje umjetna inteligencija predstavlja jasniji su nego ikad: od velikih gubitaka radnih mjesta do ukorijenjene diskriminacije i eksplozije dezinformacija. Šok ne predstavlja samo koliko je ova tehnologija napredovala, već i kako brzo se to dogodilo. Zabrinjava nas što će se dogoditi dok se tvrtke utrkuju da nadmaše jedna drugu.

Alarm se oglasio i unutar sektora. Više od 1000 stručnjaka potpisalo je otvoreno pismo koje poziva na pauzu u razvoju umjetne inteligencije. Oni smatraju da bi se vlade trebale umiješati ako se istraživači ne povuku u ovoj “utrci izvan kontrole”. Dan kasnije, Italija je postala prva zapadna zemlja koja je privremeno zabranila ChatGPT. Trebat će vremena za donošenje svih potrebnih zakona, ali OpenAI, kompanija koja je stavila u opticaj ChatGPT-4, vjerojatno neće pristati na dobrovoljna ograničenja koja su već odbacili njeni konkurenti.

Što je još važnije, fokusiranje na apokaliptične scenarije (umjetna inteligencija koja se odbija isključiti kada dobije upute ili koja čak predstavlja egzistencijalnu prijetnju ljudima) zanemaruje goruće etičke izazove koji su već sada očiti, što su kritičari otvorenog pisma istaknuli. Lažni članci koji kruže internetom ili citati nepostojećih članaka samo su vrh ledenog brijega dezinformacija. Netočne tvrdnje AI-a mogle bi završiti na sudu. Pogrešno, štetno, nevidljivo i neodgovorno donošenje odluka vjerojatno će učvrstiti diskriminaciju i nejednakost. Osim toga, kreativni radnici mogli bi izgubiti radna mjesta zbog tehnologije koja je pokrala njihov minuli rad, bez priznanja ili naplate.

Regulacija umjetne inteligencije bit će teška, ali je potrebna. Velike tehnološke tvrtke su iskazale zabrinutost, ali su u isto vrijeme smanjile broj osoblja koje se bavi etičkim aspektima. I dok bi decentralizirana umjetna inteligencija otvorenog koda mogla pomoći u balansiranju korporativnih interesa, također će znatno otežati otklanjanje potencijalnih prijetnji društvenoj pravdi ili javnoj sigurnosti. Prošlog mjeseca, američka gospodarska komora, koja je urođeno neprijateljski raspoložena prema propisima, pozvala je zakonodavce da djeluju. Njemačka bi mogla slijediti primjer Italije i blokirati ChatGPT-a zbog zabrinutosti za sigurnost podataka. Britansko tijelo koje nadzire podatke također je izdalo upozorenje tehnološkim tvrtkama koje su razvile chatbotove bez dužne brige o privatnosti.

Kina, koja teži vodećoj ulozi u industriji umjetne inteligencije, predvodi porive za regulacijom, koji su ubrzani zbog nedostatka demokratskog nadzora u toj zemlji. Ali, kineski se prioriteti samo djelomično preklapaju s prioritetima demokratskih društava. U SAD-u, trenutno vodećim u svijetu AI-a, nije pokrenuta sveobuhvatna federalna zakonska procedura. U tom jazu, neki pozivaju regulatore kao što je Savezna komisija za trgovinu da učine mnogo više s postojećim ovlastima. Iako se bori da održi korak s tehnološkim razvojem, EU je preuzela inicijativu sa zakonom o umjetnoj inteligenciji koji bi zabranio neke sustave i omogućio značajne kazne.

Dok Europa pokušava zgrabiti uzde, Ujedinjeno Kraljevstvo gleda kako odbjegli konj galopira. Nacrt zakona o umjetnoj inteligenciji, objavljen prošlog mjeseca, ne predlaže nikakve nove ovlasti, a kamoli dodatne resurse. Ako se postupi na pravi način, potencijalna korist od umjetne inteligencije mogla bi biti ogromna. Ali manje je vjerojatno da će sadašnji pristup napuniti državnu blagajnu, a vjerojatnije je da će obogatiti poduzetnike i investitore, dok će društvo snositi troškove.

The Guardian

Jedna misao o “O reguliranju umjetne inteligencije: nitko neće čekati pa ne mogu ni vlade

  1. Ne razumem zašto zabrinutost nije veća. Mudrost, zdrav razum i etika ne prate razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija. Čovek je sve više kompjuter, kompjuter je sve više čovek. Dehumanizacija će nas skupo koštati. Kao što efekte prethodnih inovacija nismo mogli predvideti tako ne možemo ni ovo. Duh je izašao iz boce. This might be the end of the world as we know it.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s