Dobra inicijativa iz Srbije – krivično gonjenje zbog širenja dezinformacija o cijepljenju djece

U više navrata pisali smo o šarlatanstvu i teorijama zavjere u ovim krajevima. Iako se ponekad možemo lijepo nasmijati “čudima” u koje neki ljudi vjeruju, ima situacija koje su iznimno ozbiljne, pogotovo kada se radi o zdravlju djece.

Dobre vijesti iz Srbije: tamošnje državno tužiteljstvo pokrenulo je krivični postupak protiv javnih osoba koje se protive cijepljenju djece, smatrajući da dezinformacije u njihovim javnim istupima negativno utječu na građane. Izdali su saopćenje u kojem kažu da “ni u ovom kao ni u bilo kom drugom predmetu neće biti ustupaka niti izuzetaka u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja onih lica koja su izvršila neko krivično delo. Nakon što budu prikupljeni svi relavantni dokazi i sprovedene i druge procesne radnje tužilaštvo će blagovremeno o tome obavestiti javnost”.

Ovo je odlična ideja koja zaslužuje sveopću podršku. Roditelji mogu biti zbunjeni velikom količinom oprečnih informacija koje se mogu naći u bespućima interneta. Poznate ličnosti, kojima jedan dio populacije vjeruje, mogu tada postati odlučujući faktor kod donošenja odluke o cijepljenju ili ne.

Smatramo da bi slične inicijative o krivičnoj odgovornosti trebalo pokrenuti i u drugim zemljama regije. Treba samo pogledati vijesti i uvjeriti u razmjere problema.

Znanost je neumoljiva, ali ovdje ćemo se ograničiti na citiranje Dr. Mate Lakića iz Dubrovnika o mogućim posljedicama necijepljenja: “To znači da ako jedno dijete dođe sa ospicama u jaslice, dobit ćemo pravu epidemiju – veliku”.

Djeca ne smiju biti u opasnosti od bolesti koje su trebale davno nestati. Znanost i zdrav razum moraju pobijediti šarlatanstvo. Za kraj, još jedan citat: “pravi doktor uvijek je bolji od doktora Googlea”.

Foto: Science Daily


Pratite nas na Facebooku i Twitteru

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s