Govor mržnje na kaštelanskim karnevalima

U tri dana Kaštelani su spalili dvije lutke Milorada Pupovca i dva puta uprizorili napad na vaterpoliste Crvene zvezde, što je predsjednik SDSS-a nazvao poticanjem na nasilje u atmosferi mržnje koju dopušta državni vrh

Nakon što je u subotu na karnevalu u Kaštel Sućurcu spaljen lik Milorada Pupovca, isto je u utorak ponovljeno u Kaštel Starom na Donjokaštelanskom krnjevalu. Na narodnoj zabavi, za koju mještani tvrde da traje već 206 godina i da je najstarija u Hrvatskoj, uz lutku predsjednika SDSS-a spaljen je i lik premijera Andreja Plenkovića koji je ‘preživio’ subotu. Osim toga, ponovljena je i epizoda s napadom na vaterpoliste Crvene zvezde, pa se jedan zamaskirani Kaštelanin opet našao u moru.

Komentirajući karnevale, Pupovac je kazao da bacanje vaterpolista u more i spaljivanje njegove lutke predstavljaju govor mržnje i poticanje na nasilje u atmosferi mržnje koju dopušta državni vrh. Istaknuo je da nitko ne treba a priori osuđivati maškare, ali i da se karnevalska proslava ne bi smjela usmjeravati na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i vjerskih uvjerenja, nego na one koji imaju moć poput biskupa, ministara, stranih namjesnika.

‘Sjedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili vjerskih manjina, to nije karneval. Nije kriva gomila i masa, već vlast koja mijesi svijest mase. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na crkvenu, medijsku i druge vlasti’, kazao je Pupovac, čija je lutka u Kaštelima spaljena i prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, ne radi se o duhovitom, inventivnom dalmatinskom karnevalu koji provocira vlast, nego manifestaciji nacionalističke i šovinističke priče.

Zbog govora mržnje kojem je izložen, Pupovac je izrazio i nezadovoljstvo položajem u vladajućoj koaliciji, čiji je SDSS član. ‘Kažem da nema odgovora, ne mogu braniti svoju poziciju, a sve dalje nije stvar mog promišljanja već stranačkog rukovodstva. Previše se toga nakupilo. Orkestrirana kampanja za ratne zločine koju vodi jedan gradonačelnik, i svi su je prihvatili… Tko ima obraza reći da ustaški pozdrav ‘Za dom spremni!’, nije ustaški pozdrav i da to nije ista tradicija’, upitao je.

Na pitanje gdje je granica, odnosno gdje je crta preko koje SDSS neće ići, Pupovac je kazao ovo: ‘Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću prijeći’.

U svakom slučaju, njegova stranka će o ostanku u vladajućoj koaliciji raspravljati nakon lokalnih izbora u Ličko-senjskoj županiji, koji se održavaju u nedjelju 10. ožujka.

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da se Vlada ne boji scenarija raskida koalicije sa SDSS-om, jer da nema nikakvog ozbiljnijeg razloga da bi se ta ‘dobro funkcionirajuća koalicija’ raskinula. Također je kazao da je Hrvatska društvo u kojem je zaštita nacionalnih manjina na visokoj razini te da maskenbalima ne pridaje nikakvu pažnju.

www.portalnovosti.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s