Jerry Lee Lewis i čudesni koncert u Hamburgu

Jedan kritičar ocijenio je da se ne radi o koncertu nego o ‘mjestu zločina’.

Živi album je riskantna forma jer nije lako, ili je možda nemoguće, koncertnu atmosferu uvjerljivo prenijeti na audio snimak.

Jedan od najboljih ikada snimio je Jerry Lee Lewis, legenda iz prvog ešalona rock glazbenika. Album se zove Live at the Star Club, a snimljen 5.4.1964. u Star klubu u Hamburgu. Na Rolling Stoneovoj listi najboljih živih uradaka nalazi se na 16. mjestu, što se čini nepravedno niskim. To je možda zato što album nije dovoljno poznat, kako u svijetu tako i u ovim krajevima. Zbog zakonskih prepreka, album je dugo godina bio dostupan samo u Europi.

Jerry Lee Lewis bez ikakve sumnje jedan je od najvećih rock glazbenika svih vremena. Sam je kriv za ogromne probleme tijekom karijere, a koji su ga koštali slave, novaca i priznanja. Ovaj album snimljen je dok je bio ‘prognan’ zbog braka s trinaestogodišnjom nećakinjom Myrom.

Album je nemoguće energičan. Lewisa pokazuje u naponu snage, a njegovo sviranje klavira i pjevanje su čudo prirode, apsolutno nikada više viđeno na taj način. AllMusic tvrdi da “riječi ne mogu opisati – ne mogu sadržavati – izvedbu snimljenu na ovom albumu koji sadrži samu bit rock & roll-a“, te da se „doista mora čuti da bi se moglo vjerovati“.

U tom smislu, dosta riječi. Poslušajte album i budite zahvalni što je klub u Hamburgu odlučio snimati svoje koncerte. Ovaj je za vječnost.

Album se može slušati na Youtube-u i na Deezeru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s