Sretno dijete – dokumentarac o jednom hrabrom i kreativnom pokretu

Bolja stara vremena su nezgodna kategorija. Što je tu istina a što uspomene kroz ružičaste naočale?

U jednome ipak nema dileme. Glazba u zemljama koje su nekada bile Jugoslavija imala je neke zaista impresivne uspone. Jedan od najvećih i najupečatljivijih bio je novi val. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina pojavila se nova generacija muzičara, kreativna, ljuta, neustrašiva i drska. Idealna kombinacija.

Novinar Igor Mirković pratio je kao klinac dešavanja u Zagrebu, a kao odrasla osoba napravio važan dokumentarac. Ako vas imalo zanima novi val, glazba i ovaj vremenski period, obavezno pogledajte ovaj film.

Iako u početku usredotočen na zagrebačku scenu (Prljavo kazalište, Film, Azra, Haustor itd.), film se bavi i beogradskim novovalnim pandanima poput Idola, Električnog orgazma i drugih. A tu su i neizbježno Bijelo dugme, i za novi val prevažni Pankrti.

U najavi istoimene knjige između ostalog stoji:

Sretno dijete prva je monografija o novom valu, o glazbi, kulturi, novinama, i prije svega ljudima koji su u siva vremena na prijelomu osamdesetih stvarali jednu drugačiju povijest, a da toga nisu bili ni svjesni. U ovoj osobnoj povijest novoga vala Igor Mirković priča priču o klincima u jednom malom gradu koji se smjestio na repu svih događaja, i njihovoj potrebi da uzburkaju močvaru.

Sretno dijete je priča o Johnnyju, Jaji, Juri, Giletu, Piku, Maxu, Miši, Rinčiju, Borisu, Vladi, Srđanu, Darku i drugim junacima s albuma, pozornica i s komada pločnika na potezu Kavkaz – Zvečka – Blato.

Sretno gledanje i širite dalje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s