Pomilovanje separatističkih čelnika može biti rješenje za krizu u Kataloniji

Piše: Dražen Šimić

Politički proces i sukobi koji su u Kataloniji počeli zabranjenim referendumom iz 2017. godine kulminirali su uličnim nasiljem prije par tjedana. Ova kriza pretvorila se u problem ne samo za  Španjolsku nego i za EU, koja se nalazi u osjetljivom političkom trenutku. Nije pretjerano reći da svjedočimo jednoj od “najozbiljnijih institucionalnih kriza s kojom se suočio španjolski demokratski sustav proizašao iz Ustava iz 1978.”.

Ono što je sada prijeko potrebno je neka vrsta pomirenja u Kataloniji, te konkretni koraci i rješenja. Do pomirenja bi se objektivno mogli načekati, stoga što je s rješenjima?

Pozadina najnovije krize najblaže rečeno je komplicirana. 14. listopada devet katalonskih separatističkih lidera osuđeno je na između devet i trinaest godina zatvora. Presude su izazvale nemire diljem regije; prosvjednici su blokirali zračnu luku u Barceloni, organizirali bdijenja na glavnim trgovima, presjekli glavne ceste… Iako su protesti donekle utihnuli, vjerojatno će se manjim intenzitetom nastaviti. Jasno je da ovakvo stanje znači još veće podjele u katalonskom društvu – te podjele gotovo isključivo proizlaze iz lokalne političke dinamike u kojoj značajna manjina ne želi biti dijelom Španjolske. Društvena kohezija u Kataloniji trenutno je na niskoj razini.

Najnovija kriza nadovezala se na dugogodišnji sukob oko katalonskog Autonomnog statuta, te recentniju političku nestabilnost i ekonomsku nesigurnost.

Najvažnije pitanje je što učiniti. Što god to bilo, neće biti lako razraditi i implementirati. Jedna od stvari koje bi mogle relaksirati odnose je pomilovanje osuđenih separatista. Pomilovanje može biti korisno za sve strane, osim za ekstremiste kojima ovakve krize trebaju da bi mobilizirali ‘svoje’ glasače – nešto kao na Balkanu.

Pomilovanje jeste politički rizično, jer može naljutiti domoljubne Španjolce svih političkih opcija. To bi se moglo protumačiti i kao popuštanje pritiscima nasilne manjine na ulicama Barcelone (velika većina prosvjednika je miroljubiva). Ono što također ne ide u prilog pomilovanju jesu izjave pojedinih osuđenika kako bi sve ponovili (referendum itd.) i da je još jedan referendum o neovisnosti neminovan.

Pobjeda ‘domoljubne’ desnice (PP, Ciudadanos i Vox) na predstojećim općim izborima, zakazanim za 10.11., obesmislila bi svaku dobronamjernu inicijativu. Osim toga, premijer Pedro Sanchez je manje-više otklonio mogućnost pomilovanja, što je u sadašnjim okolnostima jedino što je mogao učiniti. Međutim, ako on i njegova stranka PSOE opet pobijede, to se može promijeniti. Ako bude djelovao brzo i ako bi to dovelo do bolje situacije u Kataloniji, potencijalno ljutiti glasači bi mu vjerojatno oprostili i sve bi u izbornom smislu postalo nevažno za par godina.

Ako bi do pomilovanja došlo to bi poslalo snažnu poruku širom svijeta. Španjolska od toga može imati koristi. Ovakva gesta ublažila bi prigovore iz inozemstva na strogost španjolskih vlasti, a image države bi se popravio. Pomilovanje bi predstavljalo važnu gestu dobre volje, gestu koja ima potencijal da smanji nepetosti u samoj Kataloniji. Pokazala bi se obzirnost i poštovanje prema onim Kataloncima koji žele neovisnost (a toga baš i nema u Španjolskoj).

Najvažnije od svega, pomilovanje osuđenih separatista pomoglo bi u procesu pomirbe u sve više podijeljenome društvu i, nadati se, pokrenulo politički proces. To bi bio obećavajući početak, čime bi se pokrenula rasprava o tome kakvu Kataloniju želi većina Katalonaca.

Novooslobođeni separatistički čelnici imali bi priliku preispitati svoje dosadašnje djelovanje. Oni nisu uvažavali činjenicu da je većina građana Katalonije protiv neovisnosti, kao ni to da nemaju ozbiljniju podršku iz inozemstva. Osim toga, na slobodi ne bi mogli postati mučenici svoje borbe i oni koji će inspirirati buduće generacije separatista. Vjerojatno bi se ponovno uspostavio dijalog kao osnovni način vođenja politike – važnost dijaloga uvijek treba naglašavati, posebno u slučaju Katalonije.

S obzirom na željeni cilj – a to su politička stabilnost i miran suživot u Kataloniji i ostatku Španjolske – potrebna je odvažna i velikodušna gesta, što prije to bolje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s