Sarajevski proces – važan događaj u novijoj povijesti BiH

Iako je Al Jazeerin dokumentarac već pet godina dostupan na Youtube-u, a knjiga o jednom od najpoznatijih političkih suđenja u Jugoslaviji svojevremeno bila dosta popularna, vrijedi još jednom preporučiti ovaj uradak.

Ako ništa, zbog onih koji će o Sarajevskom procesu tek čuti ili ga možda jednom izučavati u školama (za nadati se – objektivno, a ne navijački ili ostrašćeno).

U Sarajevu je 1983. suđeno grupi muslimanskih (danas bošnjačkih) intelektualaca, na čelu s Alijom Izetbegovićem, za rad protiv tadašnjeg socijalističkog poretka. Svi su proglašeni krivim i osuđeni na kazne od pet mjeseci do petnaest godina zatvora.

Što god mislili o suđenju i sudionicima, u modernim demokratskim društvima ovakva presuda je nezamisliva.

Nije teško zaključiti da je suđenje imalo utjecaj na budućnost Bosne i Hercegovine. Po izlasku iz zatvora i nakon uspostave demokracije, većina osuđenih postali su važni funkcioneri Stranke demokratske akcije, najveće političke stranke u BiH.

Da se suđenje nije dogodilo, možda bi povijest Bosne i Hercegovine išla nešto drukčijim tokom, iako teško da bi to utjecalo na izbijanje strašnoga rata koji je imao svoje pokretače i vlastitu paklenu dinamiku.

 


Foto: Youtube 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s