Covid-19 je šest puta smrtonosniji od gripe

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je 4. kolovoza najnovije procjene stope smrtnosti Covida-19.

U članku “Procjenjivanje smrtnosti od Covida-19” objavljenom na službenim stranicama SZO-a stoji da se stopa smrtnosti od Covida-19 trenutno procjenjuje na između 0,6 posto i 1 posto.

U pitanju je IFR stopa smrtnosti, što je skraćenica od Infection Fatality Ratio, odnosno omjer smrtnosti kod infekcije. IFR se izračunava tako što se promatra omjer broja umrlih i broja zaraženih osoba.

Smrtnost oko 0,6 posto

Još preciznija je na konferenciji za novinare koja je 3. kolovoza održana u Ženevi bila dr. Maria Van Kerkhove iz SZO-a, koja je kazala kako se stopa smrtnosti od Covida-19 trenutno procjenjuje na 0,6 posto (CNN).

Druge institucije daju slične procjene. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) trenutno procjenjuje stopu smrtnosti od Covida-19 na 0,65 posto. Meta-analiza australskih istraživača Gideona Meyerowitza-Katza i Lee Merone trenutno procjenjuje stopu smrtnosti na 0,68 posto.

U srpnju su objavljeni i rezultati nasumičnog testiranja u američkoj saveznoj državi Indiani. Ustanovljena je IFR stopa smrtnosti od 0,58 posto (The Conversation).

“To se možda ne čini kao mnogo, ali zapravo se radi o prilično visokoj smrtnosti”, rekla je dr. Van Kerkhove. Stopa smrtnosti od 0,6 posto značila bi da je Covid-19 šest puta smrtonosniji od gripe, opasne bolesti s kojom smo se navikli živjeti, ali koja svake godine u svijetu usmrti stotine tisuća ljudi, a stopa smrtnosti joj je oko 0,1 posto.

Od Covida-19 je tijekom 2020. godine u svijetu do sada preminulo gotovo 720 tisuća ljudi (Worldometer).

Antivakserska propaganda u suprotnosti s dokazima i zdravim razumom

Naravno, to da je Covid-19 znatno opasniji od gripe i nije neko otkriće. Znanstvenici od početka pandemije upozoravaju da se radi o bolesti koju bi bilo opasno podcijeniti.

O tome je opširno izvještavao National Geographic, u članku iz srpnja naslovljenom “Kako znanstvenici znaju da je Covid-19 mnogo opasniji nego gripa”. Još ranije, u svibnju ove godine, dvoje je uglednih američkih liječnika objavilo članak u kojem su pojasnili da je uspoređivanje Covida-19 s gripom neodgovorno i besmisleno (JAMA Network).

Paralela između Covida-19 i gripe se, međutim, i dalje povlači među teoretičarima zavjere, koji vjeruju da je pandemija prevara koja bi trebala poslužiti nekoj ne sasvim definiranoj svrsi zlokobnih globalnih elita. Ovaj zavjerenički narativ aktivno promiču propagandisti međunarodnog antivakserskog pokreta, dobro umreženog preko društvenih mreža, čiji snažan krak operira i u Hrvatskoj.

Petar VidovFaktograf

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s