Peđa Grbin je bolji kandidat od Željka Kolara

SDP Hrvatske bira svog novog predsjednika, četvrtog po redu. Nakon Ivice Račana, Zorana Milanovića i Davora Bernardića, novi lider će se birati između Peđe Grbina i Željka Kolara.

U ovom trenutku Peđa Grbin je sasvim sigurno bolji kandidat od svoga suparnika.

Gospodin Grbin javnosti je mnogo poznatiji, što je bitno – prepoznatljivost kandidata jedna je od važnijih kvaliteta prilikom izbora.

Peđa Grbin je i saborski zastupnik, što mu daje važnu platformu za javno djelovanje i novo političko profiliranje Stranke i njega osobno. Ako pobijedi, imao bi nekoliko godina političkog nadmetanja s HDZ-om i Andrejom Plenkovićem prije idućih općih izbora. Sasvim dovoljno da se pokaže u pravome svjetlu.

Željko Kolar je župan Krapinsko-zagorske županije, i kao takav nedovoljno poznat na nacionalnoj razini. To nije nepremostiva prepreka, ali u startu je u zaostatku. Ako pobijedi u drugome krugu, postao bi javno i medijski prepoznatljiviji, ali bio bi između ostalog izložen napadima da ne poznaje situaciju u zemlji jer je ipak lokalni dužnosnik. Političar poput Plenkovića znao bi iskoristiti svaku protivnikovu ‘slabost’.

Najvažnije od svega, gospodin Kolar se na katastrofalan način predstavio široj javnosti, pokazavši da nije – iz više pokušaja – u stanju nabaviti maske za djecu u svojoj županiji.

Ako Željko Kolar nije u stanju obaviti nešto tako jednostavno, te pritom još potroši velike novce ni na što, tko bi ga uzeo zaozbiljno kao lidera najveće opozicijske stranke. Tko bi glasao za njega?

Niti Peđi Grbinu ne bi bilo lako kao novom predsjedniku. Zasada, teško ga je vidjeti kao budućeg premijera. Treba se još usavršavati da bi javnost njega i SDP vidjela kao ozbiljnu alternativu Andreju Plenkoviću i HDZ-u. Ako pobijedi, predstoji mu i ozbiljan rad na terenu kako bi svoju stranku opet učinio relevantnom.

Tko god da pobijedi čeka ga težak i nezahvalan posao. Kako stvari sada stoje, Peđa Grbin je bolje pozicioniran da preuzme ovaj važan zadatak.

digitalnademokracija.com

Foto: N1

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s