Otkrivanje života

“Nedostaje mi jutarnji, blagi vjetar dok završavam dnevni kardio… zajednica u Chicagu, udobnost kafića gdje sam planirao svoje nove projekte, druženje sa momcima iz teretane, duge vožnje do Južne Karoline i Floride. Ukratko, nedostaje mi sve u vezi Amerike. Tamo sam otkrio život.”

Gore navedeno je odgovor mog druga iz Rijada o tome šta mu najviše nedostaje nakon što se, nakon pet godina, vratio u Saudijsku Arabiju iz Amerike. Odgovor je bio vrlo jednostavan i lijepo sročen, ali posljednja rečenica me je navela na razmišljanje. To što je on izrekao u formi rečenice je zapravo jedan veliki koncept.

Šta znači otkriti život?

Da li sam ga ja otkrila i gdje se to dogodilo?   

Posljednji je dan 2020. godine i dok se prisjećam svakog proteklog mjeseca, imenujem sljedeću 2021. godinom Ljubavi. Na noćnom stoliću pored mene odložila sam “A Guided Journal for Discovering Your Voice” sa potpisom Michelle Obame. Pokolon za rođendan koji me je podsjetio na važnost otkrivanja života. Kao da se sve oko mene trudi da mi odgovori na ona dva postavljena pitanja, na prvoj stranici čitam o tome kako se trebamo sjetiti da je sve važno: zvukovi i mirisi , smijeh i bol. Jer, sve to čini dio naše priče. Ljepota života je u tome što iskustvo koje imamo danas možemo percipirati znatno drugačije nakon nekoliko mjeseci ili godina. Desi se da se sjetimo nekog događaja iz prošlosti i ne možemo se prestati čuditi da smo tada reagovali na takav način. Nadalje, navodi Michelle, ovo se posebno odnosi na one u početnom stadiju putovanja kada se sreća i bol osjećaju previše svježe, sirovo. Pisanje o svemu tome je način da se procesuira, razumije, raste i, naravno, sjeća.

Sve sam bliže svom odgovoru.


Hana Imširović

Foto: Pixabay

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s