Kad govori o BiH kao o tamnom vilajetu, Zlatko Lagumdžija se treba pogledati u ogledalu

Bivši utjecajni političar Zlatko Lagumdžija oglasio se povodom zadnjih događaja koji po njemu predstavljaju “potpuni krah” za Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o izgradnji Pelješkog mosta i uspostavi tzv. Mini Schengena – dogovoru o suradnji tri balkanske države, koji uključuje slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Gospodin Lagumdžija je u pravu da ova dešavanja Bosnu i Hercegovinu ostavljaju u zapećku europskih i regionalnih inicijativa. Inertnost i nesposobnost tužna su realnost u državi koja nije u stanju nabaviti niti vakcine protiv smrtonosne bolesti, već se oslanja na tuđu dobru volju i milostinju.

Kao najodgovornije prozvano je Predsjedništvo BiH, tj. njegovi članovi. Bivši lider SDP-a tvrdi kako je “EU spojila svoju teritoriju preko neumskog zaljeva, mada su nas lažne patriote i državnici u konstantnom pokušaju, posljednjih nekoliko godina uvjeravali da će oni to spriječiti i dovesti nas do pravednog i potrebnog dogovora sa EU i Hrvatskom”.

Nema sumnje da pod “lažnim patriotama i državnicima u konstantnom pokušaju” gospodin Lagumdžija misli na Željka Komšića i, vjerovatno, Šefika Džaferovića.  

Već je pisano da je ovakvo Predsjedništvo BiH lakrdija koja ne služi ničemu korisnom, a ponajmanje građanima BiH. Međutim, gospodin Lagumdžija propušta reći da je on najizravnije odgovoran za Željka Komšića u Predsjedništvu BiH. Svojevremeno je to i priznao, rekavši da je Komšić “njegov projekt”.

Bez obzira na političke i domoljubne preferencije, teško je ustvrditi da gospodin Komšić iza sebe ima konkretne rezultate. Radi se o vječitom uhljebu i populistu, koji u konkretnim slučajevima poput Pelješkog mosta nema nikakav utjecaj. Tako samo ponižava i sramoti državu za koju tvrdi da je voli. Građani koji podržavaju ovog političara jednom će ipak shvatiti da Komšić čini ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i međunacionalnim odnosima u državi, ali dotad će biti još sramoćenja.

Ako su ovakvi političari vaš domet i vaš “projekt”, trebate se ozbiljno zamisiti o sebi i o svojoj ulozi u kreiranju gorespomenutog tamnog vilajeta.

Stoga, ako ima bilo kakve zamjerke na rad Predsjedništva BiH i na situaciju u zemlji, gospodin Lagumdžija treba razmisliti o razlozima za ovakvo stanje. Ako pak traži krivce, treba stati pred ogledalo.

Dražen Šimić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s