Roe protiv Wadea: premoć protivnika pobačaja

Odluka donijeta u prošli petak nije bila iznenađenje. Čak i prije dramatičnog curenja nacrta mišljenja suca Samuela Alita prošlog mjeseca, predviđalo se da će američki vrhovni sud iskoristiti priliku koju je pružio slučaj Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization da poništi odluku donesenu 1973. u predmetu Roe protiv Wadea. To je, naposljetku, bila svrha triju odabira bivšeg predsjednika Trumpa za vrhovni sud, i kulminacija desetljećima duge kampanje antiaborcionista da saveznim državama vrate ovlasti za zabranu postupka. No, objava je ipak bila šok. Globalni utjecaj SAD-a znači da ova odluka o ukidanju ustavnog prava žena na pobačaj odjekuje daleko izvan granica ove države.

Brzina kojom je reagiralo više američkih saveznih država je uznemirujuća: pobačaj je već zabranjen u deset, a očekuje se da će uskoro uslijediti zabrane u još jedanaest država. Iako bi sve žene trebale imati pravo kontrolirati vlastiti život i tijelo, postoje slučajevi kada je poricanje pobačaja posebno okrutno. Amerikanke koje se protive prisilnoj trudnoći i porodu sada se suočavaju s užasom žrtava silovanja i incesta (uključujući djecu) koje su prisiljene postati majke. SAD je jedinstven u nedostatku saveznih odredbi o pomoći rodiljama. Djeca, kao i roditelji, trpjet će posljedice neželjenih prinova u njihovim obiteljima, a najgore su pogođeni siromašni i crnci.

Rani znakovi su da bi najekstremniji republikanski zakonodavci mogli pokušati zaustaviti djevojke i žene da putuju izvan svoje države zbog pobačaja, te nametnuti daljnja ograničenja skrbi koja se pruža na daljinu, uključujući lijekove koji se šalju poštom. Potencijal da se osobni podaci pohranjeni na internetu, uključujući aplikacije za menstruaciju, koriste protiv žena, izaziva opravdanu uzbunu. Budući da su se pola stoljeća oslanjali na Roe protiv Wadea kako bi zaštitili pristup pobačaju, političari to više ne mogu činiti. Pobačaj bi sada trebao postati ključno pitanje na ovojesenskom općim izborima (midterm elections, op. prev.).

Kako će to ispasti ovisit će o javnom mnijenju: istraživanja pokazuju da 85% Amerikanaca podupire legalni pobačaj u nekim okolnostima, a demokrati se nadaju da bi to moglo ići u njihovu korist. Ali, antiaborcisonistička desnica je veoma jaka. Gledajući unatrag, odluka predsjednika Obame da ne kodificira Roe protiv Wadea u savezni zakon, i izbor sutkinje Ruth Bader Ginsburg da se ne povuče kada je mogla imenovati nasljednika, izgledaju kao katastrofalne pogreške.

Trojica liberalnih sudaca koji su bili protiv rekli su da žale za “mnogim milijunima američkih žena”, te da također žale i sam sud. Ovom odlukom suda ponovno su otvorene duboke rane. 14. amandman na kojem se temelji Roe protiv Wadea dodijelio je prava bivšim robovima i temelj je za druge ključne odluke, uključujući istospolne brakove. Odbacivanjem Roea protiv Wadea na način na koji su to učinili, te protiv želja glavnog suca Johna Robertsa (koji je želio zadržati Roe protiv Wadea, uz dopuštenje za 15-tjedno pravilo u Mississippiju), tvrdo desno krilo suda preuzelo je kontrolu .

Rezultat će biti dosad neviđena podjela i znatno povećane poteškoće i rizik za one kojima je uskraćena sigurna zdravstvena skrb. Iako postoji utjeha zbog pomaka prema liberalizaciji na drugim poljima, američki antiaborcionisti daleko su od iznimke, što pokazuju pooštrena ograničenja u Poljskoj i situacija u Sjevernoj Irskoj. Prerano je reći jesu li Trumpovi suci i njihovi pristaše pretjerali iz izborne perspektive. A ako treba izvući neku ranu pouku, onda je to da se jednom stečena prava žena moraju stalno braniti.

The Guardian

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s