Italija je opet u kaosu

Ostavka premijera Marija Draghija otvara scenarij krize i neizvjesnosti

Ostavku Marija Draghija, uzrokovanu odbijanjem stranke Pokret 5 zvijezda da glasa o povjerenju izvršnoj vlasti u Senatu, naknadno je odbacio predsjednik Republike Sergio Mattarella. Članovi pokreta tjednima su se sukobljavali s premijerom Mariom Draghijem, najprije zbog isporuke oružja Ukrajini a potom i zbog uredbe o pomoći građanima, s kojom se u nekim točkama nisu slagali. To su sve lažni razlozi, budući da su željeli iznova uspostaviti vlastiti politički profil nakon unutarnjih nesuglasica, te povratiti pozornost medija. Šef države tako pokušava kupiti vrijeme kako bi izbjegao prijevremene izbore, što bi moglo uvelike naštetiti krhkoj stabilnosti zemlje. Ali, ima samo pet dana da to postigne i nekoliko iznimno delikatnih mjeseci pred njim.

Italija je najveći primatelj sredstava Europske unije iz Plana za oporavak nakon pandemije. Gotovo 230 milijardi eura (u vidu zajmova i izravnih injekcija) uvjetovano je nizom reformi i obveza koje još nisu dovršene. Draghi je, osim toga, u listopadu pozvan da osmisli zakon o proračunu koji bi pomogao Italiji koja je suočena s delikatnim scenarijem inflacije i povećanja premije rizika. No, prije svega, talijanski premijer pojavio se kao jedna od ključnih figura europskog protivljenja ratu koji je u Ukrajini pokrenuo Vladimir Putin. S Borisom Johnsonom koji odlazi s mjesta premijera Velike Britanije, Emmanuelom Macronom kojie je oslabljen parlamentarnim izborima u Francuskoj i Olafom Scholzom koji je previše dvosmislen u Njemačkoj, talijanski premijer postao je nezamjenjiv moralni vođa po tom pitanju. Putevi kojima bi rat mogao krenuti i odluke koje Moskva donosi u jesen u vezi s tokovima plina i nafte u Europu otvaraju horizont neizvjesnosti u kojem je politička i institucionalna kriza najgora vijest.

Talijanske stranke već primjećuju blizinu izbora, prvotno zakazanih za travanj kada završava saziv parlamenta. Zbog toga su posljednjih mjeseci njihovi čelnici pokušali povući poteze koji bi im vratili politički identitet, koji se postupno razvodnjavao u vladi jedinstva kojom Mario Draghi predsjeda već 17 mjeseci.

Nesreća koja je uzrokovala njegovu ostavku u srijedu povezana je s potrebom Pokreta 5 zvijezda da zaustavi odliv glasova i parlamentaraca (prošli tjedan izgubili su ih oko 60). Okidač za ovu krizu bio je neodgovoran potez Giuseppea Contea, dva puta talijanskog premijera a danas slabog vođe koji je na milost i nemilost promjenama raspoloženja onoga što je ostalo od antisistemskog Pokreta pet zvijezda. Zato još uvijek postoji mala rezerva da bivši predsjednik ECB-a Draghi, nenaviknut na predomišljanje, možda pristane preispitati svoju odluku, što bi mu dalo vremena da talijanski brod uputi u sigurnu luku.

El Pais

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s