Pošast selektivnog prepisivanja

S vremena na vrijeme, pojedini hrvatski portali u BiH prenesu neki naš tekst, s namjerom da ga uklope u svoje hadezeovske narative. S druge strane, naše tekstove u kojima ukazujemo na pogubnost HDZ-a i hrvatske etnopolitike u BiH, takvi naravno ne prenose.

Nemoguće je u copy-paste okruženju kontrolirati vlastite sadržaje i selektivno kopiranje, ali možemo se barem ograditi od nacionalističkih agendi u BiH, svih njih, s čijim prvacima najradije ne bismo dijelili planet.

Jedna od naših zamjerki napadima na Christiana Schmidta, koja nije eksplicitno navedena ali za koju mislimo da se podrazumijeva – a ta zamjerka posebno se odnosi na lijevi i građanski milje, ako takav još postoji – je da s ovim što rade u praksi dodatno obesmišljavaju svoj rad koji je navodno u interesu svih. Tako se jačaju etnonacionalne opcije, pospješuju nacionalizam i podjele među ljudima. Nakon svih ovih godina to bi trebalo biti očigledno, ali izgleda da nije. 

Briga za pravedan zakonski okvir sasvim je legitimna, štoviše dobrodošla, ali ne treba praviti histeriju. Odluke Visokog predstavnika nisu vječne i mogu se mijenjati, ovisno o okolnostima.

Političari koji formalno i stvarno ne pripadaju etnonacionalnim opcijama građane trebaju pridobiti za svoje ideje, a ne nametati ih na bilo koji način.

digitalnademokracija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s