Daleko vam kuća nacionalistička

Frapantna je gotovo identična reakcija političara iz navodno programski i ideološki različitih stranaka, a u vezi s najavama intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama izbornog zakona i ustava Federacije BiH.

Svaka konkretnija promjena u zemlji poput BiH garantira populističku histeriju i beskorisna prepucavanja. Ovaj put otišlo se korak dalje. SDA i njeni građanski ridikuli, plus stranke ”sarajevske ljevice”, manje-više na isti način komentiraju najavu promjena – kao napad na državu, čak i kao zadnji korak ka raspadu. Najavljuju se ulični prosvjedi, u najboljoj populističkoj maniri “jogurt revolucije” Slobodana Miloševića iz zadnjih dana Jugoslavije. Tipično nacionalističko zbijanje redova.

Postoji mogućnost da su neki od tih političara iskreno zabrinuti za budućnost Bosne i Hercegovine, i to treba poštovati. Ali, rješenje je u razgovoru s Visokim predstavnikom, bez ultimativnih zahtjeva, i nadasve bez sluđivanja građana apokaliptičnim predviđanjima.  

Sa stanovišta međunacionalnih odnosa u BiH kao dugoročno daleko najosjetljivijeg problema u zemlji, ono što posebno zabrinjava je da se ovi borci za državu jednakih ljudi niti jednom, ni u primisli, nisu zapitali što o ovom procesu misle drugi: ne njihovi koalicijski partneri iz HDZ-a, nego ogromna većina običnih građana iz npr. reda hrvatskog naroda. Ovo jako puno govori o političkom mentalitetu, pogledima na svijet i, nažalost, namjerama ovih ljudi. Njihovo potpuno i otvoreno razotkrivanje jedina je pozitivna stvar u ovoj udruženoj histeriji.

Sa stanovišta zdravog razuma i istinske brige za sve građane ove zemlje, vrijedi im poručiti: daleko vam kuća nacionalistička.

digitalnademokracija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s