Želi li Giorgia Meloni oteti Hrvatskoj dio teritorija?

Čitatelj nas je zamolio da provjerimo točnost tvrdnje predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, koji je na Facebooku 26. rujna napisao da je Giorgia Meloni, buduća talijanska premijerka, u predizbornoj kampanji tražila pripojenje Rijeke i Istre Italiji.

“Obzirom da sam pozorno pratio kampanju gđe. Meloni potpuno sam siguran da nikad nije spomenula Istru i Rijeku tijekom kampanje, a pogotovo nije govorila o pripojenju Istre i Rijeke Italiji”, napisao je čitatelj.

Evo što je Dalibor Paus napisao na Facebooku:

“Jednako tako, od buduće premijerke tražimo da se ogradi od štetnih i vrlo opasnih poruka koje je uputila tijekom kampanje, a koja se tiče ponovnog pripojenja Istre i Rijeke Italiji. Takve iredentističke i populističke poruke ne samo da štete ugledu Italije i gđe. Meloni u kontekstu Europske unije, nego i dobrosusjedskim odnosima Italije i Hrvatske te Talijanima koji su stanovnici naše Istre.”

Izjave predsjednika IDS-a odjeknule su i u talijanskim medijima, gdje ih nazivaju obmanjujućima (Il Giornale).

Giorgia Meloni predsjednica je stranke Braća Italije, koja je na izborima 25. rujna 2022. dobila najveći broj glasova talijanskih birača. Za Braću Italije glasalo je više od sedam milijuna birača, tj. 26 posto onih koji su izašli na izbore. Meloni se tako očekivano našla u poziciji da sastavlja vladu sa svojim koalicijskim partnerima Ligom (predvođenom Matteom Salvinijem) i Naprijed Italija (na čijem čelu je Silvio Berlusconi).

Točno je da nismo uspjeli pronaći nikakav zabilježeni trag o tome da je Meloni tijekom kampanje koja je prethodila izborima 25. rujna govorila o pripojenju dijelova Hrvatske Italiji. Međutim, takve je iredentističke težnje Meloni pokazivala ranije. Evo što je buduća talijanska premijerka napisala na Facebooku 2014. godine:

“Ispravila sam izvorni post u kojem sam napisala da zemalja članica EU ima 27. Zapravo ih je 28 od ulaska Hrvatske krajem srpnja. Nažalost, ne ide mi to u glavu. Može biti da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU bez povrata imovine talijanskim prognanicima (esulima, op.a.). O povratku, izravnom, Istre i Dalmacije da i ne govorimo.”

Meloni je to napisala u komentaru na vlastitu objavu u kojoj je kritizirala namjere talijanske države da financijski podupre integraciju imigranata u talijansko društvo. Njena objava dostupna je ovdje, a arhivirana je ovdje. O povijesnim zbivanjima na koje se Meloni svojom tvrdnjom referirala već je u Slobodnoj Dalmaciji pisao Inoslav Bešker.

Iako Meloni u predizbornoj kampanji nije davala slične izjave, jasno je da njena stranka i dalje ima određene iredentističke pretenzije. Korisnik Twittera je u rujnu objavio fotografiju natpisa iznad ulaza u ogranak Braće Italije u Trstu, u kojem se navodi da je to ujedno i ogranak koji pokriva Istru, Rijeku i Dalmaciju.

Sama Meloni u prošlosti je iskazivala divljenje prema fašističkom diktatoru Benitu Mussoliniju, a u politiku je ušla ranih 1990-ih kao članica stranke koju su osnovali njegovi bivši pristaše. Njena današnja stranka Braća Italije sljednica je istog tog postfašističkog pokreta. Meloni je poznata i po različitim ekstremno desnim stavovima: protivi se legalnom pobačaju, pravima LGBT zajednice, primanju izbjeglica i migranata u EU…

Petar Vidov, Faktograf

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s