Predrasude i omalovažavanje na naš način

Nekada je dobro znati gdje si i na čemu si, iako to saznanje biva neprijatno. Treba znati što se može očekivati od sredine kojoj na bilo koji način pripadaš, u kojoj obitavaš ili krećeš se.

Nije tajna da je jedan dio bh. interneta mjesto gdje najniži porivi, vrijeđanje i mržnja, imaju itekako prominentno mjesto i prođu. Treba samo ovlaš pogledati komentare na društvenim mrežama, ili ispod članaka na određenim portalima i začas se uvjeriti u stanje na terenu.

Naravno da nekoliko idiota ne predstavlja cijelu zemlju, svo ili većinsko javno mijenje, ali konzistentnost i količina iskazane zlobe jasno pokazuju da je ovaj fenomen jak i dugotrajan.

Zadnji primjer je novi britanski premijer Rishi Sunak, prva osoba indijskog porijekla na ovoj funkciji. Neovisno o političkim preferencama, dobra je vijest da je nešto što je do prije koje desetljeće bilo nezamislivo sada realnost.

Segmenti bh. interneta odlučili su uveličati ovaj trenutak svojim prepoznatljivo urnebesnim i soficistiranim humorom, zapravo najprizemnijim rasizmom. Vrijedi pogledati komentare, pa makar na taj način privremeno išli na ruku portalu i portalima koji nemaju problem sa sličnim sadržajima.    

U sretnijim i sređenijim državama, za ovakve iskaze slijede kazne, u određenom kontekstu i zatvorske. Slučaj “navijača” koji je rasistički vrijeđao svoga reprezentativca nakon izgubljenog nogometnog finala mogao bi biti lijep primjer kako tretirati govor mržnje.

U smislu tolerancije i poštovanja drugih i drugačijih mišljenja, segmenti bh. interneta su sramotna septička jama, gdje polusvijet svih naših boja pokazuje svoje pravo lice, koje nema gdje ili ga se boji pokazati inače. 

Socijalna psihologija smatra kako “stereotipi i predrasude imaju sveprisutan i često poguban utjecaj na naše reakcije prema drugima, a u nekim slučajevima i na naše vlastito ponašanje”.

Ako su neki od nas u stanju biti ležerno grozni prema osobi koja nema baš nikakve veze s ovim krajevima i traumama, je li onda čudo da ostrašćenim bespućima bh. interneta dominiraju glupost i zlo.         

U sramotnoj raboti toleriranja mržnje izgleda da prednjači portal Klix.ba, ne samo nakon današnje tematske pretrage nego i inače. Ljudi koji vode ovu organizaciju doista bi trebali razmisliti o zlu koje dozvoljavaju ispod svojih članaka.

Kako imati iole normalno društvo ako se govor mržnje prešutno ili otvoreno tolerira?

Dražen Šimić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s