Je li u redu popiti pivo nakon vježbanja?

Trčanjem i drugim vrstama vježbanja obično se počnemo baviti da bi bili u kondiciji i da smršavimo. Međutim, postoji i drugi, društveni aspekt vježbanja. Nakon napornog trčanja neki vole otići na hladno pivo. To je ok, zar ne?

Ako gledamo brojke, dok trčimo tijelo uglavnom koristi ugljikohidrate (šećer) i masne naslage da bi osiguralo energiju za aktivnost mišića. Prosječna osoba koja teži 70 kg sagori oko 120 kalorija po pretrčanome kilometru. Veliko pivo (pola litra ili pinta, što je malo više tekućine i kalorija) sadrži oko 200 kalorija. Umjerena konzumacija piva nakon trčanja stoga vjerojatno neće dovesti do debljanja, ali broj kalorija u pivu ipak znači da morate pokriti prilično velike udaljenosti da biste potrošili kalorije unešene obilnom konzumacijom piva.

Dakle, par piva nakon trčanja neće vas udebljati. No, može li ispijanje piva imati i koristi? Produljeno vježbanje dovodi do nedostatka naslaga šećera glikogena u jetri i mišićima. Ove naslage su važne kako bi se otklonio umor i održala razina izvedbe. Zbog toga se redovitim vježbačima preporučuje ishrana bogata ugljikohidratima.

Tijekom vježbe, a posebno kada je vruće, znojenjem gubimo vodu i elektrolite. Nakon vježbanja važno je rehidrirati se i opskrbiti tijelo adekvatnom hranom kako bi se oporavilo. Da bi to postigli mnogi trkači uzimaju sportske napitke koji sadrže elektrolite poput kalija i natrija koji su važni za tjelesne funkcije, kao i ugljikohidrate koji se koriste kao zalihe energije. Unatoč tome što sadrži manje natrija, pivo je, zapravo, nevjerojatno slično mnogim sportskim pićima. Možda se onda zapitate: zašto ne bi naprosto pili pivo budući da sadrži mnogo korisnih i hranjivih tvari kao i sportski napitci?

Potencijalno loša strana piva nakon vježbanja je u sadržaju alkohola (većina piva sadrži 4-5% ). Jedan od problema je da vas alkohol tjera da više urinirate, što nije učinkovito za rehidraciju i moglo bi biti štetno za oporavak od vježbanja. Tijekom vježbanja najviše koristimo skeletne mišiće (ruke, noge i tijelo, što je oko 50% tjelesne težine). Trčanje kao aktivnost može biti štetno za mišiće i druga okolna tkiva poput kostiju i tetive. Kada stopala udare o zemlju udarni valovi šalju se uz noge, stvarajući mikro oštećenja u mišićima i okolnim tkivima. To je razlog zašto osjećamo bol satima i danima nakon trčanja i zašto to može dovesti do ozljeda. Međutim, daljnjim vježbanjem naši mišići postaju otporniji na ova naprezanja. Glavna briga u vezi s alkoholom je da li i kako može utjecati na oporavak od vježbanja i sklonost ozljedama. Nažalost, neka istraživanja pokazuju da alkohol negativno utječe na oporavak i da može povećati učestalost ozljeda.

Kada pogledamo rezultate istraživanja izravno u odnosu na mišićno tkivo, postaje još jasnije zašto ispijanje alkohola potencijalno može narušiti procese obnavljanja i kondicijske dobtike stečene vježbanjem. Istraživanja su pokazala (doduše uglavnom kod životinja) da konzumacija alkohola negativno utječe na mnoge procese u mišićima kojima se uklanjaju oštećeni proteini i zamijenjuju novima. Kada je riječ o jetri, učinci dugotrajnog prekomjernog uzimanja alkohola na zdravlje, bez obzira na vježbanje, dobro su dokumentirani (razvoj masne jetre i ciroza). Osim toga, alkohol može negativno utjecati na kontrolu šećera u krvi i može dovesti do hormonskih poremećaja.

Je li onda u redu popiti pivo poslije trčanja? Jasno je da unos alkohola – unatoč kaloričnoj vrijednosti – može negativno utjecati na “odgovor tijela” nakon vježbe. Pretjerana konzumacija alkohola može utjecati na aspekte oporavka, adaptacije, pa čak i utjecati na dugoročne zdravstvene koristi od vježbe. Ipak, ove zaključke treba staviti u kontekst. Postojeća istraživanja koja povezuju konzumiranje alkohola s prednostima vježbanja su ograničena i dvosmislena.

Međutim, iako je to relativno neistraženo područje, ako popijete jedno ili dva velika piva nakon vježbanja to vjerojatno neće imati veliki utjecaj na oporavak – osim ako niste profesionalac u potrazi za onih dodatnih 0,1%! Ustvari, u mnogo slučajeva pokazalo se da umjerena konzumacija alkohola pruža određenu zaštitu više nego što nam šteti. No, sve u umjerenim količinama.

Philip J Atherton i Matthew Brook, The Conversation 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s