Kuda ide SDP?

Bez obzira na raznorazne stranke „ljevice“ koje su im navodno konkurencija, SDP Bosne i Hercegovine ipak je jedina lijeva stranka sposobna postići važniji izborni rezultat i utjecati na prilike u zemlji, koje su daleko od dobrih. Ova stranka napravila je u zadnje vrijeme nekoliko dobrih i dugoročno korisnih poteza koji će ih odmaknuti od onoga što je bilo prije. To je svakako dobar put za buduće jačanje Stranke, a ovakvoj Bosni i Hercegovini treba učinkovitija i razboritija ljevica.

Za vrijeme vladavine bivšeg lidera Zlatka Lagumdžije, SDP se od lijeve multietničke stranke prometnuo u dominantno bošnjačku stranku. To je poraz ljevice i lijeve ideje u Bosni i Hercegovini. Od ljevice se očekuje da pomaže sazrijevanje multietničkog društva, jer Bosna i Hercegovina drukčije ne može opstati. A ljevica u BiH jeste SDP plus nekoliko manjih stranaka. SDP bi morao biti jedan od principijelnih boraca protiv nacionalizma i primjer multietničke stranke. Apsurdna je i činjenica da je tadašnji lider Stranke funkcionirao kao korisni idiot Milorada Dodika i pomogao mu učvrstiti njegovu osobnu i vlast SNSD-a u Republici Srpskoj.

Izgleda da se SDP pokušava nanovo profilirati kao multietnička stranka i to je za pohvalu. Reaktivirali su se u Banjaluci i privukli nove članove. To je dugoročno od velike važnosti. U Sarajevu su im pristupili Eldar Dizdarević i Damir Nikšić, što je također dobro za stranku.

Problem za SDP može biti kandidatura Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Gospodin Bećirović je dugogodišnji član Parlamenta BiH koji nikada nije ustuknuo pred floskulom i koji nikada nije rekao ništa originalno. U patetičnom frazeološkom patriotizmu kao da se natječe sa Željkom Komšićem. Za svoju kandidaturu dobio je podršku ljudi i organizacija koji su svjetlosnim godinama daleko od ljevice i multietničke BiH. Ima još jedna možda i problematičnija crta Bećirovićeva i tiče se svjetonazora ovog navodnog kandidata ljevice. Gospodin Bećirović dao je intervju za portal Klix, u kojem je najavio da će se oštro suprotstaviti „paternalističkom odnosu Beograda i Zagreba prema BiH“. To je u redu, odnos Srbije i Hrvatske počesto jeste paternalistički, ali gospodin Bećirović niti jednom riječju nije spomenuo Tursku i odnos te države spram BiH (sjetimo se samo nedavnog mitinga u sarajevskoj Zetri). Da li ovakva retorika ujedinjuje ili razdvaja Bosnu i Hercegovinu i njene narode? Da li odmaže ili pomaže nacionalistima koji su ionako premoćni? Je li gospodin Bećirović bosanskohercegovački patriot ili bošnjački nacionalist? Jesu li SDP-u (opet?) cilj samo ili skoro samo bošnjački glasovi? Na ova pitanja odgovor mora dati SDP, u praksi.

Svi važniji mediji u Europi kritizirali su ili ironizirali Erdoganov predizborni skup u Sarajevu. Znatan broj građana i razne institucije osudile su taj skup i snishodljivost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH spram turskog autokratskog moćnika. Valjda bi to trebalo podstaknuti SDP i gospodina Bećirovića da se odrede prema toj situaciji. A i SDP da se zapita koga ističu kao kandidata.

Građani BiH s pravom očekuju da se SDP što više angažira u demokratizaciji politke i društva, a to jeste suštinski interes svih građana i države.  SDP treba isprazne populističke floskule ostaviti po strani i aktivno se uključiti u borbu za bolju BiH, po mjeri većine svojih građana, iz cijele države i iz reda svih njenih naroda. Ako uspiju barem donekle, treba ih podržati.

DD

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s