Raskol na Zapadu – drugi dio

Piše: Nedžad S. Hadžimusić

‘(…) aktuelna antiimigrantska pomama u SAD i Europi je samo vrh ledenog brijega i populistička mantra za preuzimanje i održavanje na vlasti. Uporediva jedino sa onom iz 30-tih godina prošlog stoljeća u pripremi nacističkog projekta pogroma Jevreja. Potom, sa cvjetanjem mase – kako tada, tako i sada – dolazi na red nepatvorena agenda izbornih pobjednika – sa okusom džungle, krvi i tla...) – Izvod iz prvog dijela

***

3. Nova kriza na Bliskom istoku (BI) – predizborni dream poklon izraelskom premijeru

U četvrtak 21. o.m., američki predsjednik je novom twitter porukom (makar nakratko) potopio tradicionalnu američku strategiju u potrazi za trajnim rješenjem izraelsko-arapskog sukoba, tom Epicentru svih klasičnih i modernih svjetskih belaja. Istom je obznanio, bolje reći najavio, podršku suverenitetu Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni.

Ova nebeska vijest u Izraelu i pripadajućem presnažnom lobiju u američkom Kongresu, neće bog-zna-kako promijeniti status quo ‘na ovom ultra-strateškom lokalu’ pod izraelskom kontrolom još od Trećeg arapsko-izraelskog rata (1967.). Sve unatoč toj i toj rezoluciji UN.  Upućeni tvrde, da se prije radi o predizbornom poklonu njegovom pokazanom-i-dokazanom prijatelju (neprocjenjivom podrškom na američkim izborima 2016.), izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu. Kojem pravna država zvanično i kredibilno prijeti zatvorskom kaznom za korupciju. Jer, ako u ‘rečenoj konstelaciji’ pobjedi na predstojećim izborima (9. aprila/travnja o.g.) dobija za života biblijsku slavu i nedodirljivu pancir košulju.

U ponedeljak (25.3) Netanyahu je gost u Bijeloj kući – just in case. Sutra, u utorak je na programu zajednička večera. Istovremeno, u Washingtonu kreće trodnevni skup, konvencija IPAC-a (American Israel Public Affairs Commeettee), lobističkog mastodonta američkih Jevreja. Biće to svojevrstan politički Super Ball izmedju prominentnih članova Kongresa, Predstavničkog doma i Senata, kao i posebnih NGO američkih Jevreja širokog spektra i svjetonazora. Imena glavnih govornika na Konvenciji govore per se: Benjamin Netanyahu i njegov rival na predstojećim izborima Benny Gantz, podpredsjednik SAD Mike Pence, predsjedavajuća Kongresa Nency Pelosi i t.d.

U svakom slučaju, nakon povlačenja SAD iz tzv. nuklearnog  sporazuma sa Iranom, pa podrške proglašenju Jerusalema za glavni grad Izraela, rečeno ‘spašavanje’ aktuelnog izraelskog premijera će dodatno stigmatizirati golgotu naroda Palestine i pojačati izraelsko-arapske animozitete. Osim što će izazvati ozbiljne osude i/ili kontaminirati medjunarodne odnose drugdje po plavoj planeti.

4. Muellerov izvještaj – fragmenti i prvi komentari

U prošli petak, glavni tužilac William Bill Barr je u pismu obavjestio Kongres SAD da je primio izvještaj Posebnog povjerenstva Ministarstva pravde SAD u kojem,  stoji da nema dovoljno dokaza o navodnoj kolaboraciji (collusion) članova Trumpovog izbornog štaba sa službama ‘mega neprijatelja SAD’. Plus, da nema dovoljno dokaza niti za navodno ometanje pravde (obstruction of justice) od strane predsjednika Donalda Trumpa.

Razumljivo olakšanje i slavlje republikanske većine u Senatu zbog (na prvu) povoljnog okončanja gotovo dvogodišnje istrage koju je vodio bivši šef FBI Robert Mueller, presjekli su lideri većine Demokrata u Kongresu  i manjine u Senatu – Nancy Pelosi i Chuck Schummer.

Evo njihove zajedničke izjave  par sati nakon što je fotokopija pisma  objavljena u medijima, parafrazirano: ‘Pismo glavnog tužioca Barra na 4 stranice teksta otvara više pitanja nego odgovora. Činjenica da Muellerov izvještaj (to je razvidno na trećoj stranici dotičnog pisma) ne oslobadja predsjednika Trumpa optužbe za ometanje pravde. Američkoj javnosti mora odmah biti dostupan kompletan sadržaj Muellerovog Izvještaja –  bez daljeg odlaganja.’

Potom, po ustaljenoj demokratskoj proceduri slijedi hearing u Predstavničkom domu i Senatu svih glavnih involviranih. Znači, idemo dalje.

Nastaviće se…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s