Facebook planira svoju valutu. To je pokušaj stvaranja društvene mreže s koje nikada nećete otići

Piše: David Beer

Najava da Facebook iduće godine planira lansirati GlobalCoin, novu „valutu“, mogla bi biti još jedna prekretnica u ekspanziji ovog giganta društvenih mreža. Međutim, pored očitih mogućnosti koje nudi, ova inovacija otkriva još nešto o planovima društvenih mreža poput Facebooka.

Cilj nove valute nije samo da se Facebook uključi u problematično, rastuće tržište kripto valuta. Mnogo je vjerojatnije da će GlobalCoin biti dio onoga što se naziva trgovinom na društvenim mrežama (social commerce). Takva trgovina nastoji omogućiti izravno kupovanje sa društvenih mreža, bez potrebe da se ode s platforme koju koristimo. Osim ciljanog oglašavanja i drugih sadržaja, to znači da će nam biti ponuđena i mogućnost kupovine i instant transakcija.

Prema izvješću GlobalWebIndex-a o trendovima na društvenim mrežama, ne postoji veliki interes za mogućnost izravnog kupovanja putem promoviranih sadržaja na društvenim mrežama (oko 12%). Privatnost je neizbježno jedna od glavnih briga potencijalnih korisnika. Unatoč ovom istraživanju, čini se da globalni trendovi ukazuju na širenje trgovine na društvenim mrežama. Dodatne tehnološke promjene vjerojatno će također utjecati na korisničke zadrške. Štoviše, činjenica da Facebook ima vlastitu valutu vjerojatno bi pomogla širenju ove vrste trgovine, najprije rješavanjem pitanja povjerenja u cijeli proces, ali i tako što će učiniti praktičnijim da proces kupovine ostane unutar Facebooka.

U Kini, društvena mreža WeChat, koja ima više od milijardu aktivnih korisnika, sadrži niz funkcija: sustav za online plaćanje kao i popularne alate za trgovinu. Ne samo da putem ove platforme možete kupovati izravno od drugih korisnika, već je možete koristiti i za kupovinu kad niste na internetu. Ovaj model trgovanja vrlo je rasprostranjen na WeChat-u i treba se pitati postaje li to arhetipski model za druge društvene mreže. Raznovrsnost funkcija i kupovnih opcija na WeChat-u znače da osim što na platformi ostajete dok ste na internetu, ta platforma postaje i puno aktivniji dio onoga što smo nekada smatrali ‘izvanmrežnim’ aktivnostima. Kada govorimo o platformama koja sveobuhvatno prodiru u svakodnevni život, uključujući transakcije, ažuriranja i interakcije, WeChat je u prednosti.

S obzirom na globalni kontekst, treba vidjeti kako će se razvijati GlobalCoin u smislu poslovnog modela kojim se rukovodi Facebook: težnjom za sve detaljnijim i opsežnijim podacima o ljudima i njihovim životima, ukusima, preferencijama, interakcijama i ponašanjem, s općim ciljem unovčavanja tih podataka. Osim što sam generira prihode, ako GlobalCoin postane popularan to će dodatno povećati ambicije Facebooka na dva načina.

Prvo, ova valuta omogućit će Facebooku da prikuplja podatke o transakcijama koje su se ranije događale van njegovog (sve šireg) dometa, uključujući nove trgovinske transakcije na društvenim mrežama. Drugo, to također znači da će ljudi rjeđe odlaziti s Facebooka, što će rezultirati sa sve više i više podataka za praćenje.

Osim toga, slično kao i kod WeChat-a, pojavit će se mogućnosti za izvanmrežnu kupnju putem Facebook valute. Na taj način otvara se pristup cijelome ‘internetu stvari’, s Facebook-om kao sve većim strojem za prikupljanje podataka.

Krajnja ambicija je pretvoriti Facebook u platformu s koje nikada ne morate odlaziti, te stvoriti uvjete pod kojima bi Facebook postao sinonim za internet za što je moguće više ljudi.

Ne postoji ništa učinkovitije prilikom analize podataka od platforme koja ima uvid u sve naše aktivnosti. To bi omogućilo kombiniranje brojnih i raznovrsnih izvora podataka kojima bi stvarali uvide, predviđali aktivnosti, širili profil i donosili zaključke o korisničkim preferencijama. Na najavu Facebook-ove valute treba gledati na ovaj način.

Za kraj, pitanje koje treba postaviti je sljedeće: želimo li dopustiti Facebooku da se i dalje širi?


Izvor: OpenDemocracy

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s