U Hrvatsku dovode bivšeg liječnika koji je izgubio licencu jer je lagao da cjepiva uzrokuju autizam

Andrew Wakefield, bivši liječnik i poznati protivnik cijepljenja, dolazi u Hrvatsku. Facebook stranica Cijepljenje – pravo izbora najavljuje Wakefielda kao specijalnog gosta skupa “Mirno okupljanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom!” koji će se 8. lipnja održati u Splitu. Wakefielda predstavljaju kao “liječnika koji je izgubio licencu jer se usudio progovoriti o žrtvama cjepiva!”. Citirana tvrdnja je netočna. Također, stranica Cijepljenje – pravo izbora promovira Wakefielda titulirajući ga prefiksom “Dr.”, iako Wakefield nije liječnik, niti se ima pravo tako predstavljati.

Wakefield nije izgubio licencu “jer se usudio progovoriti o žrtvama cjepiva”, već zato što je falsificirao nalaze znanstvenog rada objavljenog 1998. godine. U tom radu, objavljenom u priznatom časopisu Lancet, Wakefield je, zajedno s još 12 koautora, tvrdio da koktela cjepiva MMR (protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) kod djece uzrokuje autizam.

Znanstvena zajednica posumnjala je u Wakefieldove rezultate nakon što ih drugi istraživači nisu uspjeli reproducirati u svojim istraživanjima (ovdje i ovdje). Wakefielda je kao lažnjaka prvi razotkrio britanski novinar Brian Deer, u tekstu objavljenom 2004. u Sunday Timesu. Tekst je u cijelosti dostupan na Deerovoj web stranici. Deerova istraga pokazala je da su Wakefieldovu studiju potajno financirali odvjetnici koji su namjeravali tužiti proizvođače cjepiva.

Suočen s ovim otkrićem, urednik u Lancetu Richard Horton rekao je da njegov časopis nikad nije smio objaviti Wakefieldove nalaze jer im se očigledno ne može vjerovati. Deset od 12 Wakefieldovih koautora obratilo se javnosti kako bi demantirali tvrdnje da postoji veza između cjepiva i autizma. Britansko Opće medicinsko vijeće, javno tijelo koje vodi registar britanskih liječnika i zaduženo je za zaštitu, promociju i održavanje javnog zdravlja i sigurnosti opće javnosti, pokrenulo je istragu protiv Wakefielda i dvoje njegovih kolega.

Rezultati istrage objavljeni su 2010. godine, te je utvrđeno da je Wakefield lažirao nalaze istraživanja. Časopis Lancet je nakon objave rezultata istrage povukao objavu famozne Wakefieldove studije, te su se ispričali javnosti, ustvrdivši da je Wakefield i njih prevario. Tek nakon što su utvrđene sve činjenice, Wakefield je ostao bez licence, te mu je zabranjeno da se ubuduće bavi medicinom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako je dokazano da se radi o notornom prevarantu, Wakefield je opisane okolnosti iskoristio da se prometne u međunarodnu ikonu anti-vaxxerskog pokreta. Godine 2016. režirao je propagandni film “Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe” koji će promovirati i u Splitu.

Ne postoje apsolutno nikakvi znanstveni dokazi koji bi sugerirali vezu između cjepiva i autizma. Pitanje na ovu temu postavljeno je na web stranici Metafact, na kojoj znanstvenici pružaju općoj javnosti odgovore na pitanja iz svog područja stručnosti. Svih 15 stručnjaka koji su se javno izjasnili po pitanju povezanosti cjepiva i autizma tvrdi da takva veza ne postoji.

Medicinski fakultet u Splitu zabrinut zbog Wakefieldova dolaska

Medicinski fakultet u Splitu je Wakefieldov dolazak u Hrvatsku popratio priopćenjem u kojem izražavaju zabrinutost zbog njegovih ranijih izjava i poruka, a građanima poručuju:

“Cijepljenjem smo iskorijenili velike boginje, nadomak smo iskorjenjivanju dječje paralize, a pomoću cijepljenja nadziremo bolesti od kojih su u prošlosti djeca umirala u epidemijama. Prije ere cijepljenja, vjerojatnost doživljenja petog rođendana iznosila je samo oko 60%. Pri tome naglašavamo da ni jedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje g. Wakefield”.

Ovaj tekst je nakon objave dopunjen citiranjem dijela priopćenja kojim se o Wakefieldovom dolasku u Hrvatsku oglasio Medicinski fakultet u Splitu.


(Faktograf)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s