Ivo Josipović bio bi odličan novi-stari predsjednik, bilo kada

Zašto se ponavljati ili vraćati u prošlost? Često je to nepotrebno ili čak štetno, ali nekada postoje dobri razlozi. Bez obzira tko na kraju bude kandidat SDP-a za predsjednika RH (u međuvremenu je potvrđen Zoran Milanović), Ivo Josipović bio bi odličan izbor.

Gospodin Josipović se vratio u SDP i izrazio želju (ili barem rekao da ozbiljno razmišlja o tome) vratiti se i na Pantovčak. Ako uspije, to bi bilo korisno za Hrvatsku.

Više je razloga. Ivo Josipović ima konkretne ideje i zna što činiti na toj poziciji. Posebno impresivno i ambiciozno doimaju se njegove ideje o reformi Ustava RH.

Osim toga, gospodin Josipović značajno bi poboljšao odnose sa susjedima, posebno onima s kojima Hrvatska dijeli relativno nedavnu tragičnu prošlost. Za vrijeme njegova prvog mandata ti odnosi bili su mnogo bolji nego što su sada (doduše, treba priznati da mu je u slučaju Srbije pomoglo što je na čelu te države bio Boris Tadić) i bili bi opet. To je svakako važno iz mnogo razloga: gospodarskih i sigurnosnih za početak.

U Bosni i Hercegovini, najosjetljivijoj točki hrvatske vanjske politike, Ivo Josipović je na samome početku svoga mandata napravio važan, za afirmaciju kulture mira iznimno ljekovit potez. S muslimanskim i katoličkim poglavarima posjetio je Ahmiće i Križančevo selo, dva mjesta u kojima su počinjeni teški ratni zločini. Poklonio se žrtvama na obje strane i poslao važnu poruku pomirenja. To je nešto što njegov prethodnik, Stipe Mesić, nije stigao učiniti u deset godina mandata. Samo ovaj čin morao bi biti jaka preporuka.

Josipovićeva moguća kandidatura već izaziva određene prijepore. Nisu baš svi u SDP-u oduševljeni idejom o mogućem povratku gospodina Josipovića na Pantovčak, ali na njemu je da uvjeri većinu kolega da je pravi čovjek na pravome mjestu.

Naravno, ako i bude kandidat SDP-a neće mu biti nimalo lako. Kolinda Grabar-Kitarović vješt je populist, ali bez sadržaja, želje i mogućnosti da uradi bilo što konkretno i pozitivno. U svakom pogledu, osim u populističkim ispraznostima, gospodin Josipović puno je bolji kandidat. Funkcija predsjednika RH dobrim dijelom je ceremonijalna. Svojom umjerenošću, znanjem, intelektualnom energijom, političkom i općom kulturom Josipović je logičan izbor. Takav profil državnog čelnika važan je i za međunarodnu reputaciju Hrvatske. Kao osoba poštovan je od većine, čak i onih koji se ne slažu s njegovim stavovima.

Tko god na kraju bude zvanični SDP-ov kandidat, sretno. Skoro sve je bolje od sadašnjeg stanara na Pantovčaku.

Što se tiče Ive Josipovića, on bi sigurno bio odličan izbor za predsjednika, sada ili bilo kada u budućnosti.

DD

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s