Govor mržnje na sportskim terenima

Protekli period od mjeseca maja, grupa studenata radila je na projektu snimanja dokumentarnog filma na temu govora mržnje na sportskim terenima. Ideja za projekat je nastala unutar programa Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima (PDVIAGMM), u sklopu nevladine organizacije Humanity in Action BiH (HIA).

Potaknuti sportom kao pozitivnim primjerom za odgoj djece, stvaranje timskog i takmičarskog duha, širenje vidika te upoznavanje novih ljudi, odlučili su se istražiti tzv. negativnu stranu sporta, koja se odnosi na govor mržnje na tribinama i terenima. Za film su govorili sportski novinar Senad Hadžihuseinović, bivši fudbaleri Adnan Čupina, Samir Duro i Sanjin Mešić, bivši sudija Vedran Tičić – Tica, sportski radnik i bivši golman malonogometne reprezentacije Jugoslavije Damir Miličević – Dado te treneri ekipa dječjih uzrasta, Miralem Holjan i Senad Hodžić. Osvrnuli su se na problem govora mržnje od malih nogu i odgoja, poredeći nekadašnje situacije sa sadašnjim, želeći također istaknuti primarnu a ujedno i pozitivnu priču koju nam nudi sport, uz već spomenutu negativnu.

Autori filma su: Marko Mutić (Banja Luka), Tarik Veispahić (Kakanj) i Danijel Rajić (Fojnica), a režiju i produkciju potpisuje Aida Kauković (Bosanska Krupa).

Film je premijerno prikazan u Domu za djecu i omladinu Novo Sarajevo, 6 augusta u 18:00h. Najveće priznanje za film je prikazivanje dijela dokumentarca pod naslovom The Game na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, u okviru Teen Action programa u Pozorištu mladih 22. augusta. Također, gostovali su na BHT, N1, Face TV, TVSA te BH radiju, a svakako žele nastaviti s promocijom svoga djela, gdje mi dajemo svoj skromni doprinos.

Film “Govor mržnje na sportskim terenima” i dio “The Game” dostupni su preko Youtubea, a postoji i Instagram profil filma.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s