Može li se Pernara zakonski spriječiti da širi nebuloze?

Svatko ima pravo biti šarlatan za svoj račun i u svoje slobodno vrijeme. Međutim, kada se radi o dobrobiti drugih, pogotovo najosjetljivijih kategorija, stvari bi morale biti drukčije.

Ivan Pernar, ridikul s dugogodišnjim stažom u Saboru RH, odbija cijepiti svoje novorođeno dijete. Osim što antivakserskim nebulozama dovodi u opasnost svoju obitelj, Pernar potencijalno radi i veću štetu. Naime, on ima pozamašan broj sljedbenika na Facebooku, kojima osim svojih političkih poruka servira i teorije zavjere o cjepivima, bajke o svemogućem vitaminu C i dr.

Problem leži u tome što su neki ljudi podložni vjerovanju u raznorazne nonsense, ili će im dati šansu pod uvjetom da im je, iz nekog vjerojatno nepovezanog razloga, simpatična osoba koja im ih nudi. U tom smislu moglo bi se ustvrditi da Pernar svojim djelovanjem ugrožava javno zdravlje, u Hrvatskoj pa i šire.

Stranka Pametno napravila je svojedobno dobar potez kada je podnijela kaznenu prijavu protiv Pernara zbog promoviranja nadriliječništva. To naravno nije dovoljno, jer borba protiv potencijalno opasnih neistina iziskuje širu društvenu akciju. Najvažnije od svega, u zdravom i naprednom društvu medicina i znanost uopće naprosto moraju biti iznad šarlatanstva i teorija zavjere.

Ima li o ovom najnovijem slučaju nešto reći npr. dječja pravobraniteljica, koja je već imala posla s Pernarom? Što rade nadležne službe? Treba li čekati da se dogodi tragedija pa da se reagira?

Pernara i slične treba zakonski progoniti, ali nažalost možda se barem ovaj put izvuče. Ako je razlog to što ne postoje dovoljno jasni zakoni koji bi adekvatno kažnjavali ovu vrstu djelovanja, onda ih treba usvojiti. Što prije, to bolje.

DD

Foto: reddit.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s