Kupovina diploma

Problem kupovine srednjoškolskih i univerzitetskih diploma jedan je od razvijenijih “sektora” korupcije i nepotizma u Bosni i Hercegovini. Diploma je potrebna za zaposlenje, ali i za društveni prestiž i ugled. Pod uvjetom da imate podršku važnog političara ili ako takvog imate u srodstvu, diploma se dobije bez gubljenja vremena, bez truda, ali i bez znanja. Kupovina diploma ima velike štetne posljedice. Taj fenomen dosta je prisutan u medijima pa kod građana još više povećava postojeće nepovjerenje u sistem.

Javni univerziteti pod velikim su utjecajem politike, između ostalog i jer se financiraju iz državnog budžeta. Zbog velikog utjecaja politike autonomija univerziteta tek je slovo na papiru. Drugdje u svijetu, autonomija visokog obrazovanja važan je međunarodni standard i mjera zrelosti društva.

Još je lošija situacija s privatnim fakultetima i univerzitetima. Za dobar dio njih prioritet nije da kandidati steknu kvalitetno znanje, nego je njihov “program” da kandidati što brže i lakše završe studije a oni, univerziteti, to uspješno naplate.

Najilustrativniji primjer o tome kako se u BiH u kratkom vremenskom roku može doći do srednjoškolske diplome dao je istraživački tim portala Žurnal – kada je novinarka ovoga portala za samo sedamnaest dana “završila” Medicinsku školu u Sanskom Mostu i dobila diplomu.

U državnim institucijama, ministarstvima i agencijama, u stručnim službama političkih stranaka, veliki broj zaposlenih ima kupljene diplome. Imena tih “stručnjaka” nisu dostupna javnosti. Oni su na posao primljeni posredovanjem utjecajnih političara, pa rečeni političari čine sve da prikriju taj kriminal.

Vlada FBiH najavila je početkom ove godine da će izvršiti reviziju diploma svih zaposlenih u vladinim resorima. Federalne institucije započele su provjeru diploma svojih uposlenika krajem aprila ove godine i tada je rečeno da bi u roku od šest mjeseci trebali biti poznati i prvi rezultati provedene revizije.

Jučerašnja akcija SIPA-e, pokrenuta nakon višemjesečne istrage o nelegalnom izdavanju diploma, ohrabrujući je nagovještaj da borba protiv ovog vida korupcije ide u pravom smjeru.

DD

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s