Raskol na Zapadu – 8. dio

Piše: Nedžad S. Hadžimusić

Izvod iz 7. dijela, updated: (…)Svijet je zatečen zlogukim vijestima, sablasnim prizorima i brojkama o širenju pandemije Covid-19 (koronavirusa). Sve govori da je tek otvoren novi crni pasijans zaredom u prvim decenijama trećeg milenijuma: bili Mi ili Oni, sinofili, trumpoljubi ili putinofobi, suverenisti, liberali, nadolazeći desni, odmjereni centar, marginalizirana ili tek hinjena ljevica,  jakobinci ili žirondinci, (ne)konstitutivni Budisti, Romi, Jevreji, Hrišćani, Katolici, Pravoslavni, Protestanti, Muslimani, Šiiti, Suniti, ateisti, agnostici etc – svi skupa, testirani ili još ne, u karanteni ili ne, plus-minus 65, imamo izravno i/ili kolateralno neviđenu, ultra ozbiljnu situaciju na plavoj planeti.

17. Kuga se vraća – ima ili nema prolaza u XXI stoljeću

Gorenavedeni (pod)naslov je legitimna pozajmnica iz jednog ranijeg teksta potpisnika ovih redova. Jer onovremena alegorija Alberta Camusa o ljudima i štakorima i kugi danas se ponovno odvija na terenu. (Nešto bi im se desilo kad dežurni likovi iz javnog života sa domaćih/regionalnih tv ekrana ovdje ne bi dodali i njihovu omiljenu poštapalicu – na neki način). 

Da ne bude zabune, opet je riječ o galopirajućem rastu ksenofobije, rasizma, suverenizma i ostalih vrijednosti sa crne, da-se-više-nikad-nikom-ne-dogodi-palete u Drugom svjetskom ratu poraženog nacizma i fašizma. Svjedočili smo, rečeni trend se snažno primio i proširio na starom i posebno na tzv. novom Zapadu, pa i šire nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD 2016.

18. Odgovor na pandemiju – nacionalistička izolacija ili globalna solidarnost

Jedan od najprestižnijih intelektualaca današnjice, Juval Noah Harari, izraelski istoričar, profesor na Odjeljenju za istoriju Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu u monumentalnom autorskom tekstu za Financial Times između ostalog kaže, slijedeće:

„(…)Čovječanstvo se sada suočava sa globalnom krizom. Možda najvećom u ovoj generaciji. Odluke koje vlade donesu u ovom periodu će oblikovati svijet u narednim godinama. One neće odrediti samo naš zdravstveni sistem nego i ekonomiju, politiku i kulturu.

U prethodnim globalnim krizama – ekonomska kriza 2008. i epidemija ebole 2014. SAD su preuzele ulogu globalnog lidera. Ali trenutna vlada je odbila ulogu lidera. Jasno je izrazila da više brine o Velikoj Americi Opet (MAGA – Make America Great Again) nego o budućnosti čovečanstva.

Trumpova administracija je napustila i svoje najbliže saveznike. Kad je zabranila sva putovanja iz EU, nije dala upozorenje unaprijed – niti je konsultovala EU o toj drastičnoj mjeri. Šokirala je Njemačku nudeći $1bn njemačkoj farmaceutskoj kompaniji za prava monopola nad covid 19 vakcinom.

Čak i ako trenutna administracija promijeni plan i razvije globalnu strategiju, malo ljudi bi slijedilo lidera koji nikad ne preduzma odgovornost, nikad ne priznaje greške, i sve zasluge pripisuje sebi, okrivljujući druge.“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s