Ratni optimizam, koronska negativa

Živa istina. Zapravo jedna mala anegdota iz ratnih godina. Glavni likovi dostavljači kruha: vozač kamiona sarajevske firme „Klas-velepekara“ i njegov tek punoljetni pomoćnik. Obzirom da nema sporednih likova, oni su istodobno i glavni junaci. Dakle, jedini.

Ali, također junaci i svojevrsni civilni heroji u ratu, kada su dostavljali hljeb civilima u opkoljenom Sarajevu i braniteljima grada na ratnim položajima, izbjegavajući pritom (nekad manje, nekad više uspješno) vatreno djelovanje sa okolnih brda.

Godina je 1994. U Sarajevu se rat nakratko primirio. Kroz ratni tunel ušlo nešto robe. Imitacija mira. Primirje je, ali…

Helem, glavni junaci su nekako došli do pive i rakije. Junak br. 1 – šofer, inače rakijofil i pivopija, tih je dana bio pod gasom, kao i kamion kojeg je, jelte, vozio. A pod gasom je bio i njegov tek punoljetni pomoćnik. I jedne prilike šofer, onako veselo pripit, sa elanom za volanom, izgovori svom pomoćniku jednu simpatičnu misao: „E moj mali. Znaš li što je dobar ovaj rat? Zato što nema alkotesta“.

A rat k’o rat, uvjerili smo se, posebno je stanje, i društveno i mentalno. Svega ima u njemu, puno toga nema. A glavnom junaku anegdote, od svih nedostajanja u takvom stanju, najmanje je nedostajao alkotest.

Dugu, predugu opsadu Sarajeva niko nije tako kratko, a tako precizno i slikovito definisao i objasnio doli (ne)čuveni general koji je opsadom i dirigovao. General pomalo simptomatičnog imena – RATko. Za njega je to bilo razvlačenje pameti. I nije lagao. Slažu se s njim i građani opsjednutog Sarajeva.

U izopačenom društvenom stanju u kome je i ono mentalno do bola narušeno, gdje je loša volja (ili preciznije: nevolja) determinanta i konstanta, napravio bi se tako pođahkad i poneki incident koji je bar nakratko vraćao volju, onu dobru. A glavnog junaka anegdote je odobrovoljavala ta alkodoza – doza zadovoljstva i sreće, pa kud puklo-da puklo. Manje metaforički, a više doslovno. Kad već razvlače pamet.

Izgleda da je (i) optimizam kao i sreća, zapravo u malim stvarima. Ili u malim dozama, koje eto život znače. U pesimizmu, pouzdano znamo da je nevolja i da ništa ne valja. Ali ako imamo dozu optimizma, imamo sreće. Pa makar bilo i u kapljicama rakije. Jer onda znamo zašto je dobro to što nečega nema(mo).

I tako skoro 30 godina kasnije nastupila je Korona-pandemija. Korona, inače viralna igra bez (nacionalnih i kontinentalnih) granica u kojoj mnogima nažalost ne gine game over. Baš kao i u ratnim igrama na (ne)sreću. Međutim, protekli rat i trenutna pandemija imaju ipak mnogo više razlika negoli sličnosti. Neke od sličnosti su gubitak života, opća nesigurnost, zabrinutost, neizvjesnost, nevolja, ali i svojevrsno razvlačenje pameti – ovog puta informaciono bombardovanje preko društvenih mreža i drugih medija.

Kod nas, doduše, razvlačenje pameti (medijsko) je bilo prisutno i u periodu između Dejtona i Korone obzirom da onaj nacional-politički i etno-kolektivno-psihološki rat nikad zapravo i nije završen.

Ipak, u ovoj pandemiji ne treba biti pozitivan. Ali treba biti optimista, treba naći tu malu dozu. Optimizma. Jer pandemos kaže – na muci se poznaju junaci, a bez mukâ nema nauk(a). Nauk je empirija, empirija je iskustvo. A iskustvo nam je paćeničko. Ali i život. A život je stalna borba između razvlačenja pameti i male doze optimizma, sreće.

Svijet će poslije pandemije najvjerovatnije biti lošiji, gori nego što je bio. Ali eto, taj neki Mujo je, kažu, izdrž’o i gore. A za bolje ne kažu ništa. Zar je utjeha onda što će Korona proći? Pa ipak jeste.

Ne znam šta bi onaj šofer iz rata – Čola, tako su ga zvali, a koji je u međuvremenu i umro 2014. od neke infekcije – rekao sada, zašto je dobra ova Korona? Možda: dobra je ova Korona, ne puca se k’o u ratu. Ne znam…

Vedad Hasanović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s