Sport, pandemija i televizija

Pandemija koronavirusa je zadala najbolniji, neoprostiv udarac legitimnom globaliziranom ludilu – uredno hranjenom  izravnim  prenosima utakmica prvenstveno vrhunskog fudbala i košarke iz prepunih sportskih arena i hramova.

Globalne mjere izolacije naprasno su presjekle, ubile taj neprocjenjiv pseudo-ratnički ritual i, koliko do jučer, sve impozantniji doživljaj. O čemu je ruku-pod-ruku sa moćnim sponzorima svestrano i odgovorno brinula industrija non-stop spektakla hljeba-i-igara, šta košta da košta. Nema toga više. Reprize istih su dostupne jednim klikom na daljinskom upravljaču, ali djeluju nestvarno, sintetički, ni nalik na onu magiju. Nije to to.

Preteški bol boluje Internacionala neizliječivih ovisnika – od Lenjingrada, do Vankuvera, uzduž i poprijeko planete. (Naravno, nikom još uvijek normalnom iznad razumne sumnje, ne fale oni ružni spontani ili naručeni incidenti fanova i huligana).

Šta je alternativa, šta da rade/radimo sa viškom energije ober stručnjaka za fudbal & košarku –  mi izbornici i treneri sa kauča u dnevnoj sobi sa tolikim  minulim radom ovjerenim davno prije koronavirusa. Uživo se nude danonoćne informacije o pandemiji, i neka se nude. Dok su društvene mreže zasute sadržajima na istu temu i nadigravanjima iz fejk, polufejk i ozbiljnih izvora.

Jedini mogući transfer ‘ratničke’ energije, rame za plakanje, ali i za dobru zezanciju i opuštanje su nam povremeni tematski kružoci sa familijom i prijateljima via Viber,  WhattsApp, Messanger i dr. Plus, tu padaju obavezno prenaglašene kritike ili pretjerane pohvale onoga što smo prethodno vidjeli, naročito na nezaobilaznim nezavisnim televizijama u Jugolendu. Spomenimo ovom prigodom samo one najpopularnije koji rade emisije in vivo – N1, Al Jazeera Balkans, Face TV…

Evo i djelova usaglašenih Zaključaka: prvi, nepodjeljeni respekt za angažman i produkciju u ova nevremena; drugi, čestitke za manje-više prave goste u pravo vrijeme; treći, bilo bi poželjno da pitanja gostima upućena od strane domaćina/domaćica programa budu u principu nešto kraća, bez suvišnih potpitanja, naročito u trenutku kada oni najbolji gosti poentiraju odgovor; četvrto, negativci naprijed, ostali stoj.

Nedžad S. Hadžimusić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s