Hrvatsku treba hitno izvlačiti iz blata korupcije i nesposobnosti

Možda nije potrebno reći jer je očigledno, ali slučaj Josipe Rimac nije iznimka. Ovo je samo medijski zanimljivija afera. Jasno je kao dan da jedan dio političara i funkcionera u Hrvatskoj, vrlo često ali ne isključivo iz redova HDZ-a, misli da je normalo upravljati javnim novcima i radnim mjestima u državnom sektoru kao da su privatno vlasništvo.   

Teško je zamisliti nešto sebičnije, nemoralnije i po društvo štetnije od ovog oblika korupcije.

Osim što su korumpirani, ovi ljudi su lijeni i nesposobni. Tužno je ali nažalost istinito da „pola ekonomije kontrolira nekompetentna administracija, poput prijatelja i stranačkih kolega Josipe Rimac, koji nisu u stanju položiti ni državni stručni ispit, ali su zato razni načelnici i pročelnici kroz čije ruke prolaze milijarde kuna, koji kroje zakone, određuju pravila igre i utječu na život svakog od nas“.

Misli li uopće netko da je s ovakvim vrijednosnim sustavom moguće napraviti bogato i uspješno društvo?  

Korupcija i klijentelizam su rak-rane hrvatskog društva. Ne samo da ugrožavaju ekonomiju i životni standard građana – oni ubijaju povjerenje u institucije i sistem, što je dugoročan problem. Svi dobronamjerni trebaju se zapitati: zašto bi netko mlad i perspektivan ostao gledati Josipu Rimac i slične kako namještaju svoje nesposobne uhljebe na sigurne, dobro plaćene pozicije? Zar nije logično ići tamo gdje te cijene i gdje se možeš ostvariti na osnovu svojih kvaliteta?  

Istraživanje politologa Tade Jurića, pod nazivom „Suvremeno iseljavanje Hrvata u Njemačku: karakteristike i motivi” pokazalo je da su „na iseljavanje iz Hrvatske više utjecali korupcija, pravna nesigurnost i nemoral političkih elita, nepotizam nego težnja za boljom zaradom“. Ovo istraživanje moralo bi biti poziv na hitnu reakciju vlasti i pravosuđa.   

Sve dok se s ovim pošastima ne počne ozbiljno obračunavati, Hrvatska će zaostajati za velikom većinom zemalja članica EU.

Korupcija nije jedini kronični problem hrvatskog društva, ali jeste jedan od najvećih. Važno pitanje je je li HDZ-ova vlast dio rješenja ili dio problema. Bivša šefica ove stranke Jadranka Kosor hrabro je krenula u bobu protiv korupcije, a završila je izbačena iz stranke. Je li to samo slučajnost? Andrej Plenković je premoćno pobijedio na zadnjim općim izborima. Hoće li nešto poduzeti?

Glasači su, kao i uvijek, ključni. Jesu li spremni i dalje tolerirati ovu sramotnu praksu, ili će ju napokon početi kažnjavati?

digitalnademokracija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s