Kako do svima prihvatljivog izbornog zakona?

Izborni zakon mora se imperativno promijeniti! Čuđenje u ovoj zemlji je postalo suvišno, ali čovjek se mora čuditi površnosti i neodgovornost vlastodržaca koji su se nepotrebno zapleli oko izbornog zakona. Svi se bave hrvatskim pitanjem i domovima naroda, a niko da kaže da je ključna i najvažnija promjena izbornog zakona skidanje BiH sa sramne liste zemalja u kojima se praktikuje aparthejd. Zemlje koja ni poslije 12 godina nije u stanju postati savremena i dostojanstvena zemlja u kojoj svako ima pravo biti biran na bilo koju funkciju. To je smisao promjene izbornog zakona a ne namještanje fotelje ovom ili onom. Od 2009. godine se čeka provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci. Pa šta se još treba dogoditi da se u glavama ovih naših pametnjakovića probudi savjest da MORAJU pod hitno ukinuti sramnu diskriminaciju prema onima koji nisu unutar tri konstitutivna naroda?

Od prvog dana presuda u slučaju Sejdić i Finci zamišljena je kao dio nekog šireg paketa promjena. Posljednji pregovori su to i potvrdili, s tim što je ovo pitanje u međuvremenu postalo sporedno i posljednje a trebalo bi biti glavno i jedino.

Vidim da je glavni izgovor za odugovlačenje (čitaj: onemogućavanje ukidanja diskriminacije) strah da će se zemlja podijeliti na tri dijela ako se uvede neka virtuelna izborna jedinica u Federacije da se osigura izbor hadezeovog kandidata! Kakav idiotluk! Prijedlog jest čudan i nedemokratski, ali smije li iko glasno priznati zašto je to uopšte i predloženo u takvoj čudnovatoj formi. Pa zbog prevare jednog naroda i ubacivanja kukavičjeg jajeta u Predsjedništvo. Da nije bilo prvog ne bilo ni drugog.

Šta je dakle rješenje:

1. Utvrditi da pitanje ukidanja diskriminacije nema nikakve veze sa izborom hrvatskog člana Predsjedništva i izborom domova Naroda, odnosno da je to pitanje o kojem se nema šta raspravljati i dogovarati.

2. promijeniti po hitnom postupku ustav i izbrisati dijelove koji onemogućavaju građane koji se ne žele izjasniti kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati da budu kandidati za bilo koju funkciju. Istovremeno izbrisati iz ustava entičke odredbe za članove Predsjedništva BiH. To treba da bude jedino pitanje o kojem će se državni parlament izjašnjavati. Ovo se mora završiti do kraja godine, a ako se to ne dogodi birači moraju kazniti sve krivce koji ne budu glasali.

3. izvršiti politički, javni, medijski i svaki drugi pritisak da se ovo dogodi. Međunarodna zajednica ima načina da suptilno poruči našim elitama da će ih skupo koštati ako ne budu u stanju ni poslije 12 godina ukinuti nešto što se smatra neciviliziranim postupanjem.


Slobodan Šoja

Uz dozvolu prenosimo s Facebook profila autora. Naslov teksta je urednički.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s