Studija: Omikron lakše zaobilazi imunitet stečen prethodnom zarazom

Ovo je skraćena verzija razgovora sa znanstvenicima iz južnoafričkog DSI-NRF centra o rezultatima nedavnog istraživanja Omikron varijante koronavirusa.  

Po čemu se Omikron razlikuje od prethodnih varijanti?

Naši ključni nalazi odnose se na rizik od ponovne infekcije.

Reinfekcija se definira kao pozitivan SARS-COV-2 test, više od tri mjeseca nakon prethodnog pozitivnog testa. Otkrili smo da je relativni rizik od ponovne infekcije najmanje tri puta veći s varijantom Omikron u odnosu na varijante Beta i Delta.

Naši dokazi sugeriraju da je varijanta Omikron povezana s povećanom sposobnošću zaobilaženja imuniteta stečenog prethodnom infekcijom. Nasuprot tome, ne postoje epidemiološki dokazi o povećanom imunološkom bijegu povezanom s Beta ili Delta varijantama u usporedbi s izvornim tipom koronavirusa.

Ovaj nalaz ima važne implikacije za planiranje javnog zdravstva, osobito u zemljama koje imaju visoku stopu imuniteta stečenog prethodnom infekcijom.

Ako virus mutira kako bi povećao svoju sposobnost izbjegavanja prirodnog imuniteta (kao što se čini da je slučaj s Omikronom), vlasti se ne mogu osloniti na prethodno stečeni prirodni imunitet kako bi procijenile razmjere budućih epidemija.

U ovoj fazi ne možemo reći ništa o opasnosti zaraze Omikron varijantom, bilo primarne ili reinfekcije. Također nemamo ni informacije  postotku cijepljenih u slučaju reinfekcije. Još jedno važno pitanje na koje tek treba odgovoriti je hoće li na zaštitu od teških bolesti i smrt utjecati smanjeni imunitet na ponovnu infekciju.

Urađeno je nekoliko (još neobjavljenih) istraživanja koja sugeriraju da bi Omikron mogao izbjeći neutralizaciju kod cijepljenih osoba koje nisu preležale bolest. Ovi nalazi mogli bi objasniti veliki rizik od ponovne infekcije. S druge strane, rani laboratorijski rezultati koji prate testove za mjerenje imuniteta temeljenog na T-stanicama predviđaju da je moguće da ostaje značajna zaštita od teških oblika bolesti i od smrti.

Naši su se nalazi temeljili na analizi podataka prikupljenih u Južnoj Africi između 4. ožujka 2020. i 27. studenog 2021.

Što vaši nalazi govore o djelotvornosti cjepiva?

Na temelju podataka korištenih u ovoj studiji, ne možemo još ništa reći o ovim implikacijama. Nadamo se da će cjepiva imati sličnu učinkovitost protiv teških bolesti na Omikron kao i na druge varijante.

Što pojedinci mogu učiniti?

I s novom varijantom koronavirusa, ključne preventivne mjere koje pojedinci mogu poduzeti ostaju nošenje maske, socijalno distanciranje, poboljšanje ventilacije i cijepljenje. Tijekom blagdana posebno je važno izbjegavati velike gužve, osobito u zatvorenom prostoru. Dok ne saznamo više o novoj varijanti najbolje je ne okupljati se u grupama s prijateljima, a ako ste ipak odlučili družiti se, učinite to negdje vani.


The Conversation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s