O događanjima u Washingtonu: Istinom protiv “alternativnih činjenica”

Unatoč imenu, Povjerenstvo Predstavničkog doma koje istražuje događanja u Washingtonu 6.1.2021.  ne istražuje samo napad na američki Kapitol. Ono s pravom ispituje širu kampanju za poricanje volje građana. Prva javna rasprava u četvrtak istaknula je užas ovoga dana, koji je prouzrokovao smrt najmanje sedam osoba i 140 ozlijeđenih policajaca. Gomila, naoružana vezicama za kablove i pištoljima omamljivačima, mahala je jarbolima za zastave kao palicama. Uznemirujući snimci i svjedočanstvo policajca na službi taj dan (“Klizao sam po ljudskoj krvi … To je bio pokolj”) podsjetili su gledatelje u udarnom terminu koliko su ovi događaji bili šokantni i zastrašujući. 

Ipak, još gore je to što ova pobuna nije bila anomalija, već “kulminacija pokušaja državnog udara”, dio višemjesečnog nastojanja da se poništi izborni rezultat. To se dogodilo nakon što su uljudnije metode zatajile, iako su postigle mnogo više nego što su trebale. “Predsjednik Trump je sazvao rulju, okupio je i zapalio plamen ovog napada”, rekla je Liz Cheney, potpredsjednica odbora Predstavničkog doma. 

Izgrednici su u zatvoru. Ali, oni najkrivlji tek trebaju odgovarati. Iscrpni napori povjerenstva doveli su do istinski šokantnih otkrića: kada je Donald Trump saznao da pristaše skandiraju “vješajte Mike Pence-a”, navodno je primijetio da je njegov potpredsjednik to možda i “zaslužio”. Broj osoba iz Trumpovog najužeg kruga (uključujući i njegovu kćer Ivanku) kojima je bilo jasno da je izgubio i, koji su mu to i rekli, veliki je. Ako se dokaže da je gospodin Trump dobro znao da je Joe Biden pobijedio, to bi možda moglo pomoći u pravnome postupka protiv njega. Taj zadatak, koliko god težak, izgleda jednostavan u usporedbi s izazovom da se promjeni mišljenje birača koji su, čini se, već uveliko odlučili što misle. Mnoge od najgorih stvari dogodile su se pred svima. Trump je više puta lagao da su izbori ukradeni. Pozvao je svoje pristaše da se “pakleno bore”. Odbio ih je opozvati kada su ga molili najviši dužnosnici republikanske stranke. Kao što je jedan od izgrednika rekao: “Odazvao sam se pozivu svog predsjednika”. 

Većina Amerikanaca, njih 70%, vjeruje da je važno saznati što se dogodilo tog dana, ali 52% republikanaca smatra da to nije previše važno ili da je nimalo važno. U svijetu “alternativnih činjenica”, istina se jednostavno može zanemariti: Fox News nije ni prenosio saslušanje. 

Kako se bliži “međuizbori” u studenom, čini se da su glasači više zabrinuti za porast cijena nego za prijetnje demokraciji, za koje možda pogrešno misle da su prevladane. U najboljem slučaju, saslušanja mogu potaknuti prikupljanje donacija za Demokrate, uvjeriti neke nevoljne glasače da izađu na birališta, ili zamisliti one neodlučne glasače koji su razmišljali republikancima dati još jednu priliku. Gospodin Trump i dalje je favorit da bude predsjednički kandidat svoje stranke 2024. Visoko rangirani republikanci koji su ga osudili nakon nereda brzo su i sramotno ušutjeli; gospođa Cheney i njezin kolega Adam Kinzinger omraženi su zbog sudjelovanja u radu povjerenstva.  

Povjerenstvo ne samo da uspostavlja povijesne podatke, već nastoji zaštititi institucije u budućnosti. Sljedeći put, republikanci će biti organiziraniji i nemilosrdniji u potrazi za pobjedom, što god glasački listići rekli.  

Republikanska stranka sustavno traži kontrolu izbornih procesa i postavlja svoje ljude u pravosuđe. Krajnja desnica, uključujući pripadnike milicija koji su odigrali ključnu ulogu u napadima 6. siječnja, poput Proud Boysa, sklanja se s ulica i planira sudjelovanje na lokalnim izborima. Sljedeći put možda neće biti potreban nikakva rulja. Kao što je juriš na Kapitol bio jedan u nizu napada na demokraciju, tako i ovo mora biti samo jedan od mnogih pokušaja da se ona održi. Iako se čini da ova saslušanja propovijedaju obraćenima, zbog toga nisu ništa manje bitna. Alternativa – odustajanje – je nezamisliva jer Trumpisti nisu, niti će odustati. 

The Guardian

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s