Poslije dvije decenije poražen, Čović ga poslao “po burek”?

Ništa nije vječno, pa ni SDA u vlasti. Lijepo bi bilo jednog dana vidjeti HDZ BiH i SNSD u istoj situaciji u kakvoj je SDA ovih dana.

Radio Slobodna Evropa piše o sporazumu koji su potpisali Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), dosadašnja vladajuća i osam stranaka koje su do sada bile u opoziciji na državnom nivou.

Ovim sporazumom, praktično, SDA neće biti dio vladajuće koalicije nakon više od 20 godina. Ova politička partija ima najviše osvojenih mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (donji dom), čije je konstituiranje zakazano za 1. decembar (u međuvremenu je to i obavljeno).

SDA je u protekle dvije decenije bila koalicioni partner s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskom frontom Željka Komšića.

Lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović često su isticali kako su njihove dvije stranke “strateški partneri” još od prvih višestranačkih izbora 1990. godine, a nerijetko su se oslovljavali i “braćom”. Nakon ovogodišnjih izbora u oktobru se to promijenilo.

“SDA se ponašala vrlo nekorektno u posljednja dva mandata. Gospodin Čović je odlučio ovog puta Izetbegovića ‘poslati po burek’ na četiri godine”, kazao je Mario Karamatić, predsjednik i zastupnik Hrvatske seljačke stranke i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, koji okuplja stranke s hrvatskim predznakom.”

Ako nova koalicija zaživi i ako Osmorka bude mudra, ako ne bude nasjedala na provokacije novih “partnera” (a njih će skoro sigurno biti), i ako pokaže rezultate, to bi mogao biti važan signal – da je drugačija, ipak nešto bolja politika moguća, valjda jednom i širom BiH.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s