Svečano obilježen Dan marihuane u Predsjedništvu BiH

Historijski je dan u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. U posjeti ovoj važnoj državnoj instituciji, prvi put od njena osnutka, dolaze ugledni gosti s onog svijeta. To su legendarni Haile Selasije i ništa manje legendarni Bob Marley. Zgodno se podesilo da rečeni dvojac s onog svijeta dolazi baš dvadesetog aprila, kada se obilježava Međunarodni dan marihuane. Protokolom je predviđeno da svi prisutni prigodno popuše golemi joint. Predsjedavajuća Željka, član Denis i član Željko pripremaju se za ovaj epohalni trenutak.

Mislim da bih ja trebao dočekati građanina Marleya i građanina Selasija, rekao je član Željko. Ipak sam ja ovdje najdosljedniji borac za građanske vrijednosti.

Jebeš takvu dosljednost, replicirao je član Denis. Ti viriš malo iz Lagumžijinog pa malo iz Bakirovog dupeta.

Denise, jesi li baš ti prava osoba da nekome zamjeriš boravak u Lagumžijinom dupetu.

Željko, predvidljiv si s tim neumjesnim doskočicama. Zapali joint i povuci dim.

Povuci ga ti meni Denise, prije nego se vratiš u inkrimirano dupe.

E nek si ti spojio dupe s pravnom terminologijom, mamlaze inkrimirani.

Momci, kao predsjedavajuća ovog kolektivnog tijela, smatram neprimjerenim te vaše pozadinske reminiscencije. Manite se više tog zbora o dupetu. Ako su u pitanju neke neostvarene homoerotske maštarije, rješavajte ih unutar četiri zida.

Imenjakinjo, jel to hoćeš reći da smo Denis i ja pederi?

Hoću reći, imenjače, da ima boljih staništa od ofucanih pozadina vaših bivših i sadašnjih šefova. Perspektiva je ljepša izvan inkrimiranih guzica u kojima ste navikli obitavati.

Pobogu Željka, jel nam to želiš reći da je Dodikovo dupe manje inkrimirano? Jel to u entitetskom dupetu komfornije i perspektivnije, ljutnuo se član Denis na predsjedavajuću.

Da, imenjakinjo, nadovezuje se član Željko, otkud ti pravo da Dodikovo entitetsko dupe hinjski favoriziraš u ovom zajedničkom nam državnom tijelu. Dobit ćeš po nosu i po prstima ako tako nastaviš.

Slušaj ti ljiljane, umiješa se član Denis neočekivano i džentlmenski, prebit ću te ko mačku ako se predsjedavajućoj Željki još jednom tako obratiš.

Ti, rumeni, ne možeš prebiti ni prebijenu paru a kamoli živog insana.

Bolje da sam rumeni nego zeleni, hoštaplerčino esdeaovska.

De ne budali, Denise, pa ti si zeleniji čak i od mene.

Od tebe ni onaj mufljuz Zahiragić nije zeleniji, pijanduro ocvala.

Pa ti si, rumenko, veća budala nego što sam mislio.

Budala možda jesam, ali veća od tebe sigurno nisam. Jedine veće budale za koje znam su ona dva bilmeza iz Tuzle, Begić i Mešalić.

Haha, za razliku od Heleza ili Karićke koji se odlikuju pameću i sofisticiranošću. Ti nisi obična budala, Denise, ti si kontradiktorna budala.

Ok, zelenko. Eno ti onaj dokoni Milanović, pa se s njim prepucavaj. Ošini ga po nosu i po prstima, a onda šmrčite zajedno.

Alo momci, dosta više, umiješala se predsjedavajuća Željka. Uzjebali ste se u nevakat. Svaki čas treba da se ukažu gospoda Marley i Selasije. Nemojte da opet ispadne bruka. Ionako je ova kolektivna trojna lakrdija dovoljno kompromitovana na ovom svijetu. Samo nam još treba da se zamjerimo instancama na onom svijetu.

Tek što je predsjedavajuća Željka to izgovorila, svečanu salu obasjala je neobična zelenkasta svjetlost. To se ugledni gosti upravo teleportiraju s onog na ovaj svijet. Potom su se, najprije kao hologrami, u svečanoj sali ukazali Haile Selasije i Bob Marley. Nakon kurtoaznih pozdrava, svi su zauzeli protokolom predviđene pozicije i zapalili golemi joint koji je kružio u smjeru kazaljke na satu.

Sviđa mi se Vaša frizura, gospođo Cvijanović, rekao je Bob Marley, komplimentirajući predsjedavajućoj na dredovima koje je ova prigodno imala. A sviđa mi se i ova domaća gandža.

Gandžu nam je specijalno za ovu priliku nabavio gospodin Bruda iz Švrakinog sela, veli Željka otpuhujići kolutove dima.

Ahaaa, Švrakino, Bruca, Braca, Bruda i Brada… Rado ih gledam na onom svijetu, naglasio je Bob Marley.

O da, Švrakino, pridružio se Haile Selasije.

Da sam predsjednik vaše zemlje, kazuje Bob Marley, ja bih planski napušio Bošnjake, Hrvate i Srbe. A napušio bih i takozvane Ostale.

Pa to bi bila kolektivna pušiona gospodine Marley, našali se predsjedavajuća Željka.

Potom je član Denis pitao gospodina Selasija: je li istina dragi Haile, ako te mogu tako zvati, da si tokom boravka na ovom svijetu, na svom državničkom vrhuncu, bio mudar kao Gandhi i lijep kao Naser?

Član Željko se nadovezao pitanjem: ja sam isto tako čuo da su zbog tebe, dragi Sen… pardon, dragi Haile, ondašnje nene sebi sjekle vene?

Haile Selasije je odmahnuo rukom i rekao: ma hajte molim vas, to su insinuacije Elvisa J. Kurtovicha.

Haile Selasije se potom prisjetio susreta s drugom Titom i drugaricom Jovankom na Brijunima, kada su se napušili hašišom iz Afganistana. Inače, to druženje najviše pamtim po tome što mi je pas druga Starog zapišao nogavicu, rekao je gospodin Selasije. Tada mi je Stari šuknuo da je rečeno zapišavanje imalo i svoju simboličku poruku. Odnosno da je zapišavanje moje nogavice ujedno bilo i simbolično zapišavanje moje ondašnje monarhističke pozicije.

Mislim da je ovom prilikom zgodno naglasiti da ste nam tu simpatičnu anegdotu sa zapišavanjem ispričali baš ovdje, u Predsjedništvu BiH, čija adresa nosi upravo Titovo ime, efektno je poentirala predsjedavajuća Željka.

E pa nas dva se često viđamo i na onom svijetu, veli Haile Selasije. I dalje me podjebava jer sam u ono vrijeme bio monarhistički eksponent, a on viđeniji predstavnik samoupravne socijalističke paradigme.

Nije fino što Vas podjebava, sućutno se nadovezala predsjedavajuća Željka.

Nije fino što te podjebava, dragi Haile, pridružili su se članovi Denis i Željko.

Predsjedavajuća Željka je na kraju ovog historijskog susreta predložila da se uvaženim gostima s onog svijeta poklone sabrana djela Milorada Dodika.

Druga dva člana Predsjedništva s gnušanjem su odbili ovaj prijedlog predsjedavajuće. Denis je zaprijetio da će napisati novo protestno pismo, a Željko je poručio Haile Selasiju i Bobu Marleyu da će dobiti po nosu i po prstima ako prihvate poklon.

Incident je srećom izbjegnut, kompromis je nađen. Milorad Dodik je lično putem zooma, glavom i dredovima, specijalno za goste s onog svijeta, otpjevao reggae verziju pjesme Ne može nam niko ništa. Uvaženim gostima dopao se ovaj neobični karipsko-balkanski miks, a kurtoazno su pohvalili i pjevačke sposobnosti gospodina Ronhila. Potom su se zahvalili svojim domaćinima na ugodnom prijemu i prigodnom kulturno-umjetničkom programu.

Predsjedavajuća Željka rekla je da je sve to dio naše kulture i tradicije, pa i istorije ako hoćete.

Bob Marley se nadovezao i kratko otpjevušio: If you know your history, then you would know where you’re coming from

Nakon svečanog prijema u Predsjedništvu, dvojac s onog svijeta posjetio je Švrakino selo, gdje su ih dočekali Bruca, Braca, Bruda i Brada. U neformalnom razgovoru sa švrakindolskom četvorkom gospoda Marley i Selasije upoznata su s kulturnim znamenitostima i lokalnim specifičnostima ovog pitoresknog sarajevskog naselja. Potom su svi zajedno otvorili fabriku za preradu kanabisa koja upošljava cirka troje radnika. Vrpcu je svečano presjekla gradonačelnica Benjamina, zakocenuta od Brudine gandže.

Neven Šimić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s