Ovo su tri realne opcije za rasplet krize u SDP-u

SDP i Davor Bernardić u dubokoj su krizi. Ako se ovaj trend nastavi, te ako istraživanja javnoga mnijenja i dalje dosta točno reflektiraju namjere glasača na izborima – što ne mora biti garantirano ali je izgledno – stranci prijeti svojevrsni potop, pogotovo u odnosu na prijašnju snagu, te nemogućnost samostalnog vladanja Hrvatskom, možda nikada više. To je loše, kako za SDP tako i za hrvatsku politiku i društvo.

Situacija u SDP-u je takva da se suspendiraju prominentni članovi, da se zapravo ne znaju namjere ostatka vodstva stranke i da vlada poprilična konfuzija, kako unutar stranke tako, čini se, i među njihovim glasačima.

Realno, tri su opcije za daljnji rad SDP-a. Prva je ostavka Davora Bernardića. Sudeći po dosadašnjem razvoju situacije, to je jako malo izgledno i skoro da se može otpisati kao mogućnost.

Druga opcija su novi unutarstranački izbori. To bi moglo donijeti željeni rasplet. Važno je priznati da gospodin Bernardić ima legitimitet jer je izabran glasovima članstva, ali trebao bi se itekako zamisliti ako veliki broj iskusnih članova, od kojih su neki i bivši ministri u (većinski) SDP-ovoj vladi, kažu da je nesposoban kao lider. Da li je to samo stvar osobnih ambicija sada već suspendiranih funkcionera? Da li zaista nema baš nikakvo uporište u stvarnosti? Pri tako ozbiljnim dilemama možda je najbolje dati članstvu da još jednom odluči o lideru stranke.

Treća opcija je nastaviti kao i do sada. To bi bila jako riskantna strategija koja bi SDP mogla odvesti skoro u propast. Ali, s druge strane, nije isključeno da bi stranka mogla čak i popraviti svoj položaj ako preživi prvo vatreno krštenje na izborima (u smislu da zadrži manje-više sličan udio glasova). U tome slučaju, sadašnji neugodni procesi mogli bi se prikazati kao pročišćenje stranke od poslušnika bivšega lidera i premijera. Upitno je međutim ima li SDP nove ljude, vjerne sadašnjem lideru koji bi po ovom scenariju sigurno ostao na čelu, koji bi stranci vratili snagu i vratili je na vlast.

Hrvatska ima uvijek jaku desnicu, a sada ima i populističke bukače iz Živog zida. Stoga je prijeko potreban jak lijevi centar. S ovakvim SDP-om to je očigledno nemoguće. Zato je u interesu većine da do neke vrste raspleta dođe što prije.

DD

Foto: N1

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s