Je li u Jugoslaviji ubijeno više od milijun ljudi?

Nekoliko je internetskih portala objavilo informaciju da je u komunističkoj Jugoslaviji ubijeno 1.172.000 ljudi. Kao izvor navode “Crnu knjigu komunizma”, objavljenu 1997. godine, a čije je hrvatsko izdanje izašlo 1999. godine.

Tekst “Crne knjige komunizma” na engleskom jeziku u cijelosti je dostupan na stranicama internetskog arhiva Archive.org. Uvidom u tekst ustanovili smo da se u knjizi nigdje ne navodi broj komunističkih žrtava u Jugoslaviji, odnosno da se radi o fabriciranoj brojci.

Urednik knjige Stéphane Courtois u prvom poglavlju doista procjenjuje broj žrtava komunizma u pojedinim državama i regijama. Courtois navodi da je 65 milijuna ljudi ubijeno u Kini, 20 milijuna u SSSR-u, po 2 milijuna u Sjevernoj Koreji i Kambodži, 1,7 milijuna u Africi, 1,5 milijuna u Afganistanu, po milijun u Istočnoj Europi i Vijetnamu, 150.000 u Latinskoj Americi, te dodatnih 10.000 od strane međunarodnih komunističkih partija i pokreta koji nisu obnašali vlast.

Ove se brojke, međutim, ne mogu smatrati sasvim pouzdanima. Na knjizi je, uz Courtoisa, radilo još petero autora: Nicolas Werth, Jean-Louis Panne, Andrzej Paczkowski, Karel Bartosek i Jean-Louis Margolin. Čak ih se troje, a u pitanju su Werth, Margolin i Bartosek, kasnije javno distanciralo od tvrdnji koje je Courtois iznio u uvodnom poglavlju. Poručili su da je Courtois opsesivno želio dostići broj od sto milijuna mrtvih, zbog čega je napuhivao brojke. Margolin i Werth u tekstu za Le Monde napisali su da podaci koji su prikupljeni u izradi knjige sugeriraju da se ukupna stvarna brojka žrtava komunizma nalazi u rasponu od 65 do 93 milijuna ljudi.


(Faktograf)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s