Raskol na Zapadu – 9. dio

Piše: Nedžad S. Hadžimusić

Izvod iz 8. dijela, updated: (…) Čovječanstvo se danas suočava sa globalnom krizom. Možda najvećom u ovoj generaciji. Odluke koje vlade donesu u periodu  ove pandemije će oblikovati svijet u narednim godinama. One neće odrediti samo naš zdravstveni sistem nego i ekonomiju, politiku i kulturu – Juval Noah Harari. 

19. Budimo oprezni – strpljeni, spašeni

Sudeći po neumoljivim tzv. daily jump brojkama iz sata u sat, nakon startera Kine, potom Italije, Španije i Francuske,  Ujedinjeno Kraljevstvo  i  SAD su sada u prvom ešalonu pandemije COVID-19 (C19). Ne zna se dokle će ovaj crni, biblijski crescendo potrajati – prije nego se uspori i stavi pod kontrolu.

U međuvremenu, budimo pametni i ostanimo kod kuće, makar bili zazidani doma do daljnjeg. Zahvaljujući budnim medijima i blagodetima nauke i tehnike u XXI stoljeću, barem imamo pregled o svemu šta se dešava vani. Panoramsko isčitavanje ove horor situacije u oceanu clickbait treša i naručenih vijesti je druga priča koja, da se ne lažemo, ostaje privilegija notorne manjine. Što po sebi govori dovoljno o realnom odnosu snaga u korist opšte štete.

Zato, ne treba dolijevati ulje na vatru. Politički je odgovorno ne dizati paniku. I ne puštati neuke i nekompetentne da se u ovaj nevakat obraćaju javnosti zbog slučajnih ili ciljanih kontraefekata. U tom svijetlu, na našem regionalnom nivou i šire poučan je primjer dr. Alemke Markotić, prave osobe na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Nadalje i nažalost, još nema epohalno dobrih vijesti, osim za one koji prizivaju kaos – tu kastu neuništivih mediokriteta i polusvijeta po Nietzscheu – koji će se opet dobro snaći i jedini ‘preživjeti do prekosutra.’

20. Bal vampira u državničkom vakumu

Evo i udarnih vijesti. Nakon što je prije desetak dana pozitivno dijagnosticiran na C19, *premijer UK Boris Johnson je hospitaliziran, da bi jučer (ponedeljak) bio smješten na odjelu za intenzivnu brigu na čuvenoj St Thomas’ Hospital u Londonu.

Dok je na drugoj obali Atlantika, unatoč  prvovjenčanoj (ne)odgovornosti  vizavi procjene opasnosti od ‘kineskog virusa’, popularnost predsjednika SAD Donalda Trumpa u stanovitom porastu (!). Objašnjenje stanuje u dominantnom *redneck mentalitetu prosječnih  Amerikanaca koji su a priori izolacionisti vizavi ostatka svijeta. Za razliku od tradicionalnog, službenog Washingtona, tzv. ‘duboke države’ –  koja  itekako vodi računa o svjetskim stvarima. Naravno, polazeći od strateških  interesa vojno-industrijskog Olimpa (Pentagona) nesporno najjače planetarne sile.

Skupa sa ostalim velikim igračima, rivalima i partnerima,  SAD su oblikovale ovaj nesavršeni, nepravedan ali realan svijet – sve do ničim valjanim izazvanog Raskola na Zapadu. Osim neizbježne, ovdje ranije elaborirane, loše karme koja je zadesila pobjedničku Alijansu. Zbog njenog trijumfalizma i arogancije nakon poraza nacizma, fašizma i pada Zida, prokockana je historijska šansa za svestrani kopernikanski obrat. Jači od puste Pohlepe i odgovorniji prema slijedećim generacijama homo sapiensa.

Nastaviće se…

 /*Nota bene: u vertikali i kvantumu moći, premijer UK nije ekvivalent predsjedniku SAD. Prvi je primus inter pares u Down Streetu 10., dok je drugi inokosni šef Bijele kuće.

/**Izvorno, red-neck je stari, pežorativan naziv za južnjačke farmere. Početkom 70-ih ušao je u urbani sleng progresivne američke ljevice kao podrugljiva stigma za bijelu rasističku desnicu sklonu nasilju – hranjenu averzijom prema obrazovanju, modernim ‘stručnjacima’, gringosima i sl. Dušu dala za spretne populiste i diktatore koji umiju sa radnicima, seljacima i poštenom inteligencijom.


Foto: Pixabay

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s