Je li koalicija Restart šansa za bolju Hrvatsku?

Svima koji prate hrvatsku političku scenu već je poznato da je SDP okupio nekoliko manjih stranaka i napravio koaliciju nazvanu Restart.

Ovo je dobar i logičan potez. Dosadašnja praksa ukazuje da se kroz stabilnu i koherentnu koaliciju može poraziti HDZ. Zadnji put to je bila Kukuriku koalicija, a 2000. godine Ivica Račan imao je pored sebe Dražena Budišu i tada znatno jači HSLS. Članovi nove koalicije dobro razumiju da je HDZ tradicionalna, jaka i svjetonazorski konzervativna stranka desnog centra u Hrvatskoj, često radikalno antiliberalna u svom djelovanju. Razumiju i da je HDZ omražen kod dobrog dijela javnosti. Stoga je dobar potez i to što su koaliciju opisali kao “stožer za obranu Hrvatske od HDZ-a”.   

Međutim, koalicija u startu ima par ozbiljnih problema. Restart naprosto treba biti veći i jači. Najavili su da će pregovarati s regionalnim strankama, prije svega s IDS-om, i to je jedno od mogućih rješenja. Da bi uspjeli, svakako moraju ojačati svoj koalicijski potencijal i biti jaki otprilike kao Kukuriku koalicija 2011. Ta koalicija imala je, recimo, unutar sebe jak HNS, dok Restart ima ostatke te političke opcije u vidu stranke Glas. Bilo bi dobro i da pokušaju privući stranku Pametno. Iako manja, ova stranka bila bi dobar dodatak brendu. I, naravno, treba napraviti čvrst koalicijski dogovor kako poslije ne bi bilo trzavica.

Možda i najveći problem ove koalicije je lider SDP-a, Davor Bernardić. Iako ne možemo znati kakav bi bio premijer, čini se da gospodin Bernardić u javnosti ne slovi kao dovoljno uvjerljiv kandidat za taj odgovoran posao. Problem može biti i percepcija a ne sama sposobnost.

Jedno od rješenja bilo bi dati više prostora suradnicima iz drugih stranaka, kako bi se popravio dojam. Čvrsta podrška jakih ličnosti u koaliciji (Mrak Taritaš, Beljak) djelovala bi pozitivno na image gospodina Bernardića.

Bit će iznimno zanimljivo vidjeti kako će novi predsjednik, Zoran Milanović, utjecati na izbornu utrku. Iako formalno neutralan, gospodin Milanović je svojevrsni simbol liberalne Hrvatske i svaka njegova gesta imat će težinu.

Za kraj jedan ‘radikalan’ prijedlog. Današnji HSLS mnogo je manji nego prije dvadesetak godina, ali imaju novog i ambicioznog lidera koji je u praksi, kao gradonačelnik Bjelovara, ostvario neke sjajne poteze. Ako postoji međusobni interes, Dario Hrebak bio bi dobrodošlo pojačanje ovoj koaliciji.

Koaliciji Restart svakako treba poželiti sreću. Ako uspiju pobijediti na izborima, Hrvatska bi se na neko vrijeme oslobodila HDZ-a i njegovih privjesaka poput Milana Bandića i ovakvog HNS-a. To bi bila dobra vijest za sve.

digitalnademokracija.com


Pratite nas na facebook.com/digitalnademokracija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s