Ako se opet uvedu vanredne mjere, krivci će biti neodgovorni građani

Bosna i Hercegovina ima jednu od najgorih vlasti, barem u Europi. Nacionalizam, korupcija, nesposobnost i nekompetentnost, klijentelističko pogodovanje, samo su neke od odlika vladanja na svim razinama.

Stoga je reakcija vlasti na pandemiju koronavirusa bila prijatno iznenađenje. Reagiralo se na vrijeme, uvedene su stroge ali potrebne mjere i izbjegnuta je katastrofa. Situacija nikada nije bila ni izbliza dramatična kao u Italiji, Velikoj Britaniji ili Španjolskoj. Mnogi političari su se u javnosti pojavljivali s maskom i u rukavicama, i to je za pohvalu.

Međutim, broj zaraženih sada raste, i to najviše od ublažavanja mjera. Osim toga, sve manje ljudi nosi maske i rukavice. Ovo je siguran način da se situacija pogorša i da se možda vrate i vanredne mjere.

Čini se da jedan broj građana smatra da je pandemija gotova, što je jako opasno. Jedan dio populacije, koji se ne može zanemariti, smatra da se pretjeruje s mjerama, ili vjeruje u besmislene teorije zavjere i dezinformacije. Ovakav stav pogoduje virusu koji se relativno lako prenosi a za koji još uvijek nema lijeka.

Građani BiH žrtve su vlasti, koju doduše biraju već desetljećima. Bilo bi tragično da baš sada dođe do ozbiljnih posljedica, nakon što su bosanskohercegovačke vlasti, za promjenu, reagirale na vrijeme i dobro. Ako se to dogodi, isključivi krivci bili bi neodgovorni građani.

Ono što je (zasada) jedino učinkovito u borbi protiv koronavirusa jeste redovito pranje ruku, nošenje maske i socijalna distanca. Sve drugo je neodgovorno poigravanje sa sudbinom, u državi u kojoj zdravstveni sustav ne može adekvatno odgovoriti na naglo povećanje broja novih slučajeva.

digitalnademokracija.com

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s