Glas za Četvorku je glas nade

U politici ne postoje savršene opcije ili savršeni političari. Postoje zato bolje i lošije opcije. Oni koji tvrde da su svi isti ili ne znaju šta govore ili žele status quo, što u Bosni i Hercegovini znači nastavak etnonacionalističke noćne more.

O nacionalističkim strankama i njihovim građanskim privjescima ne treba trošiti riječi. Njihova djela govore za sebe i o njima – Bosna i Hercegovina jedna je od najsiromašnijih europskih država, devastirana poslijeratnim nacionalističkim, matematičkim koalicijama i korupcijom.

Koalicija četiri stranke (Naša stranka, SDP BiH, Narod i pravda i Nezavisna bh. lista) formirana je prije pola godine, što je za bh. prilike dosta dobro i na vrijeme. Na izbore izlaze s optimizmom, istinski zajedno i bez kalkuliranja. Obećavaju novi način upravljanja ukoliko osvoje vlast. Već su pokazali nešto novo: ideološki različite stranke u stanju su napraviti dogovor kojeg se namjeravaju i pridržavati. To je za bh. prilike važan novitet.

Iznimno je važno da su ove stranke već imale priliku pokazati se u pravome svjetlu, na vlasti. Koalicija koja je kratko vrijeme vladala Kantonom Sarajevo bila je više nego zanimljvo osvježenje, istinski zainteresirana da promjeni korupcijsko-klijentelistički model vladanja u ovom kantonu. Povratak tih ljudi i takvih ideja bio bi pravi korak, prije svega za Sarajevo, a posljedično moguće i za cijelu BiH, kao model kako se ruši korumpirana i bahata vlast, kao primjer kako se gradi bolja lokalna sredina i bolje društvo.

Već je rečeno da ne postoje savršene opcije. Četvorki se može štošta prigovoriti, između ostalog da (osim SDP-a i djelimično NS-a) nisu previše aktivni u cijeloj BiH, i taj prigovor je na mjestu. Jedan od razloga može biti taj da su (s izuzetkom SDP-a) ove stranke relativno mlade, s još nedovoljno razvijenom stranačkom infrastrukturom i kontaktima, te da za takav proboj treba vremena i novaca. Međutim, politička borba u cijeloj zemlji je nešto što bi im trebao postati prioritet.

Četvorka je, barem djelimično, prvi značajniji pokušaj stvaranja anti-nacionalističkog bloka u Bosni i Hercegovini, te je kao takva važna i treba joj poželiti sreću. Niko ne smije biti pošteđen kritika niti idealiziran, ali ovim ljudima vrijedi dati šansu. Oni su već pokazali da su kvalitetniji, sposobniji i pristojniji od bahate nacionalističke i šarlatansko-mrzilačke građanske konkurencije. Samo ta činjenica trebala bi biti dovoljna.

Politika koju nudi Četvorka ne oslanja se na sirovi populizam, sluđivanje glasača pred izbore i nacionalističko iscrpljivanje. Ona traži povjerenje na izborima i radit će na tome da ga opravda. Nakon četiri godine građani će sami, bez da im suflira nacionalistička centrala, moći prosuditi šta je za njih bolje.

Glas za Četvorku glas je za promjene. Te promjene u konačnici mogu dovesti do dva važna cilja: bolje i uređenije lokalne zajednice, te – dugoročnije – smirenije, bogatije, poštovanije, bolje Bosne i Hercegovine.

digitalnademokracija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s