Koalicija na nivou cijele BiH budi nadu u bolju budućnost

Nekada čujete vijesti i pomislite da zvuče isuviše dobro da bi bile istinite. Pogotovo imate pravo biti skeptični u Bosni i Hercegovini gdje se, s manjim varijacijama, već 25 godina vrte iste teme i vodi ista politika zastrašivanja građana. 

Ovaj put možda i nije tako. Sudeći po izjavama koje dolaze s relevantnih mjesta, Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti “široku političku platformu na nivou cijele države”. To bi bio prvi put da se oporbene stranke iz cijele zemlje udruže i zajedno izađu na opće izbore, u ovom slučaju iduće godine.  

Ideja je potekla od Mladena Ivanića, već dugo godina jednog od rijetko pragmatičnih lidera u BiH. On je u razgovoru za portal Klix izrazio želju da koalicija stranaka iz RS-a (PDP, SDS, DNS) u Federaciji BiH nađe političke partnere koji se neće baviti istim, nemogućim temama i željama kao zadnjih 25 godina, nego da prioriteti budu “borba protiv korupcije, jačanje institucija, eliminacija utjecaja pojedinaca, zdravo pravosuđe, otvaranje BiH prema svijetu i privlačenje investicija”. 

Reagirao je lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković. Pozdravio je inicijativu i rekao da se o njoj ozbiljno razmišlja u koaliciji SDP, NS, NiP. Dodao je, efektno poentirajući, da je “sada pravi trenutak da se ovdje na jednoj političkoj livadi ostave Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, a da svi drugi pokažu neku želju za drugačijom politikom kojima će ljudima unijeti malo optimizma za živote”.  Vođa Naše stranke, Peđa Kojović,  smatra da “nema jače sile od ideje čije vrijeme je došlo”. Stvari zasad izgledaju kao da bi se mogle konkretizirati.   

To naravno neće biti lako i ovakva koalicija ne bi bila bez svojih izazova, te bez bolnih kompromisa. Tu se prije svega misli na SDS, stranku koja snosi ogromnu odgovornost za katastrofalni rat devedesetih. S druge strane, valja priznati da je njihov lider, Mirko Šarović, za veliku većinu bh. političke scene pojam profesionalnosti i odgovornosti. 

Svaka koalicija na državnom nivou morat će se suočiti sa svojim “hrvatskim problemom”. Građani BiH iz reda hrvatskog naroda većinom glasaju za HDZ BiH. Sada je to još izraženije, jer su ih tamo na duže vrijeme otjerali Željko Komšić i njegovi građanski nacionalisti. Dragan Čović dio je unosne nacionalističke koalicije i pitanje je kako će reagirati na ovaj izazov, u Domu naroda i drugdje.        

Ako oporbene stranke iz Federacije BiH i Republike Srpske naprave koaliciju na nivou cijele države, to će biti potpuno novi politički moment, koji bi Bosnu i Hercegovinu napokon mogao pokrenuti u pravome smjeru. Svaki početak jedne, u mirnodopskom smislu riječi, normalne politike bio bi izrazito pozitivan, kako simbolički tako i u praksi. Podrška međunarodne zajednice ne bi izostala, ovaj put sigurno s konkretnijim mjerama. Ekonomija bi dobila snažniji zamah ako se fokus prebaci na borbu protiv korupcije i klijentelizma. 

Najvažnije od svega, ovakva temeljita promjena probudila bi nadu, tako dragocjenu u zemlji poput Bosne i Hercegovine. Nadu u bolji život, miran i dostojanstven, na kakav građani BiH nisu mogli računati za vrijeme tridesetogodišnje nacionalističke koalicije. Uz pozitivno ozračje, građani BiH mogli bi svoju državu učiniti znatno boljom i privlačnijom nego što ona u ovom trenutku nažalost jeste.  

Stoga, svako dobronamjeran treba pozdraviti ovu iznimno važnu inicijativu, a glavnim akterima poželiti sreću. Trebat će im. 


digitalnademokracija.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s