Zločesti Washington i nevaljali Brisel

Poput Prozora, izborni zakon mora pasti! Čitajući dimne signale naših političkih i nacionalnih poglavica i njihovih pojedinih sluga po medijima, kao i poruke “nezavisnih” analitičara i intelektualaca, osjeti se da bi najbolje bilo prekinuti bilo kakve pregovore o reformi izbornog zakona u BiH. Od raznih objašnjenja izdvajaju se dva. Prvo, neozbiljno je razgovarati o promjeni zakona kad kuća gori i kad posmatramo direktan prenos secesije.

Drugo, ponuđena rješenja su srednjovjekovna i anticivilizacijska koja ne postoje nigdje u svijetu. Ovdje se prije svega misli na stvaranje neke plutajuće, većinom hrvatske, izborne jedinice u kojoj bi se izabrao hrvatski član Predsjedništva koji ima najbrojnije povjerenje hrvatskog življa.

Lično se ne brinem da će nam kuća izgorjeti odnosno da će doći do realizacije praznih priča o otcjepljenju. Oni koji mogu spriječiti Dodika, i koji će ga sigurno spriječiti, zasad mudro ćute i ne pominju ga jer on je za njih beznačajan i bezopasan. Ne žele ga usrećiti tako što bi o njemu neprestano, poput nas, pričali kao o nekoj značajnoj i opasnoj ličnosti. Čekaju zapravo da upadne u zamku. Tada će im biti lako riješiti problem u roku od 48 sati. Živi bili pa vidjeli.

Što se tiče “anticivilizacijskog” i “srednjevjekovnog” pristupa koji nam tobože “podmeću” Vašington i Brisel, čak i kad bi to bilo tačno trebalo bi znati nekoliko stvari. Prvo, mi anticivilizacijski i srednjevjekovno živimo od 1990. godine i to zahvaljujući nama samima jer naši birači, a ne svijet, biraju anticivilizacijski sistem vlasti.

Drugo, ova bizarna vratolomija sa nekom plutajućom izbornom jedinicom koja se rađa i umire u istom danu uslovljena je isključivo zbog najave nove Komšićeva kandidature. Kad ne bi bilo te najave, ne bi bilo ni potrebno praviti takvu suludu jedinicu.

Treće, nije mudro praviti se da ne znamo čitati diplomatske poruke. Ako predstavnici Vašingtona i Brisela insistiraju na tome da Hrvati odaberu svog predstavnika, to nije nimalo slučajno. Civiliziranom svijetu je teško objasniti da je veoma dobro i korisno za jednu zemlju podmetnuti velikoj većini jednog naroda njihovog “predstavnika” u Predsjedništvu BiH, predstavnika koga oni ne žele prihvatiti ni pod razno, pa zbog toga gube vjeru u komšije i državu.

I četvrto, ako već govorimo o anticivilizacijskim i srednjevjekovnim stvarima, kako to da smo tako brzo zaboravili da od 2009. godine ne želimo da se povinujemo jednoj civilizacijskoj obavezi i ne budemo anticivilizacijska zemlja rasizma koja sprečava desetine hiljada građana naše zemlje da budu kandidati na izborima.

Mi bismo dakle radije zabranili formiranje jedne dvadesetčetveročasovne izborne jedinice nego što bismo prekinuli bruku da dvanaest godina zabranjujemo ljudima da budu birani! Dosljedno i civilizacijski, nema šta! Ne znam zaista dokad ćemo se praviti ludi i dokad ćemo ljude praviti budalama, ali kažimo barem jednom istinu: ne želimo promjenu izbornog zakona jer želimo i dalje ostati rasisti koji kradu na izborima i podmetati drugima onoga koga oni ne žele. I sve to za dobro naših konstitutivnih naroda i za sreću ove prosperitetne zemlje koju gradimo na temeljima lažnog patriotizma, pljačke, laži i prevara!


Slobodan Šoja

Uz dozvolu prenosimo s Facebook profila autora. Naslov teksta je urednički.

Izvor fotografije: N1


Jedna misao o “Zločesti Washington i nevaljali Brisel

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s