Europska unija se mora obračunati s Orbánom

Prezir koji mađarski premijer pokazuje prema normama EU zahtijeva odgovor

Posljednjih godina, dok je Viktor Orbán učvršćivao svoju vlast nad mađarskim političkim sustavom, stekao je kult sljedbenika među američkom republikanskom desnicom. Taj status potvrđen je prošli tjedan kada su američki konzervativci organizirali posebnu konferenciju u Budimpešti, čiji je vrhunac bilo obraćanje od strane ponovno izabranog premijera. Govoreći o temi konferencije “Bog, domovina, obitelj”, samozvani stjegonoša “neliberalne demokracije” nije se suzdržavao. Delegatima je rečeno da “ideološki obučeni birokrati” u Washingtonu i Bruxellesu, u dosluhu s progresivnim liberalima i “neomarksistima”, nastoje potkopati tradicionalne zapadne vrijednosti. Gospodin Orbán potom je objasnio strategiju koju je poduzela Mađarska za iskorijenjivanje ove prijetnje. “Prva točka u mađarskoj formuli,” rekao je, “je igranje po vlastitim pravilima.”

U tome duhu, Mađarska Viktora Orbána godinama krši demokratske norme članstva u Europskoj uniji. Što se tiče pitanja koja se odnose na korupciju, neovisnost medija, azil i LGBTQ+ prava, Budimpešta je glatko ignorirala prigovore EU-a na svoje postupke. Gospodin Orbán je zaradio politički kapital kod kuće vodeći kulturni rat protiv Bruxellesa, čak i kada je Mađarska dobila milijarde eura regionalne pomoći od EU-a. Dok Orbán iznutra sve drskije trola EU i održava majstorske tečajeve za američku “alt-right” scenu, što Bruxelles može učiniti po tom pitanju?

Do sada, unatoč mnoštvu pravnih manevara, odgovora na to pitanje nije bilo puno. Europski parlament je 2018. izglasao pokretanje disciplinske mjere protiv Mađarske, prema članku 7. ugovora o EU, koji je osmišljen kako bi zaštitio temeljne vrijednosti Unije. No unatoč još jednom ročištu u Bruxellesu na tu temu u ponedjeljak, stvari su se odvijale puževim korakom. Prošlog mjeseca, Europska komisija optužila je Mađarsku za “kontinuirano kršenje” antikorupcijskih pravila, što je pokrenulo formalni proces koji bi mogao dovesti do uskraćivanja sredstava. No, iako su zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili taj potez, ovo će vjerojatno biti jednako dugotrajan proces.

Rat u Ukrajini sada je zakomplicirao stvari, dajući gospodinu Orbánu novu polugu dok EU nastoji predstaviti jedinstvenu frontu protiv Vladimira Putina. Mađarska je jedina država članica koja odbija potpisati zabranu uvoza ruske nafte, unatoč ustupcima koji joj do 2024. dopuštaju alternativna rješenja. Svaki eventualni dogovor vjerojatno će imati visoku cijenu u smislu financija, u smislu pomoći, te političku. Kako je prošlog tjedna izjavio litvanski ministar vanjskih poslova , “cijela je unija taocem jedne države članice”.

Za sada, dok se Unija nastoji ujediniti, suočena s hitnim geopolitičkim prijetnjama, morat će tolerirati Orbánova nastojanja da je potkopa iznutra. Ali, do obračuna zasigurno mora doći, zbog ovog političara koji prezire pravila i vrijednosti EU-a. U teoriji, postupak po članku 7 mogao bi dovesti do suspenzije mađarskog prava glasa u EU. S obzirom na trenutne okolnosti, gotovo je sigurno da u Bruxellesu nema ni kapaciteta ni apetita da se ide tim putem. Ali, pridružiti se klubu znači igrati po njegovim pravilima, a ne po svojim. Prije ili kasnije, morat će doći do značajnih posljedica ako to ne učinite.

The Guardian

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s