Zašto je Dubioza kolektiv uspješnija od regionalne konkurencije

U čemu je ‘tajna’ uspjeha Dubioze kolektiv? Jesu li u pitanju samo talent i lako pamtljivi hitovi? Zasigurno nisu jedini regionalni bend koji je usviran, čiji članovi govore engleski i mogu pjevati na njemu. Zašto su onda jedini s ovih prostora koji ‘dobacuju’ puno dalje od regije i po tome su daleko ispred konkurencije, ako je uopće imaju?

Kao prvo, izgleda da dečki iz Dubioze non-stop rade. Ako nisu na turnejama, snimaju novu muziku, prave duhovite spotove, rade na svome prisustvu na društvenim mrežama itd. Sami obavljaju sve ili većinu potrebnih poslova. Osim rada u bendu, dva člana djeluju i kao audio-vizuelna ekipa Diskobajagi. Čini se da jedino što ovi ljudi ne rade jeste da sjede u Sarajevu ili Zenici i žale se na ‘situaciju’.

Nadalje, za slušatelja-konzumenta na zapadu njihov zvuk je idealna mješavina poznatog (ska, reggae, rock) i egozotičnog (balkanski melos). Za regionalnu publiku, Dubioza je spoj poznatoga s primjesama ‘bijelog svijeta’ u smislu miješanja žanrova, produkcije i vizualnog elementa (crno-žute uniforme). Ukoliko je u pitanju namjeran koncept, ispostavio se pametnim i pun je pogodak.

Dubiozini tekstovi su angažirani ali nisu pretenciozni. Dapače, duhoviti su, a počesto na varljivo jednostavan način ukažu na naše probleme („vaš nacionalizam nije moj patriotizam“). Članovi banda također su spremni djelovati u lokalnoj zajednici, bez želje ili potrebe za dodatnim publicitetom (npr. podrška demonstrantima u Sarajevu, tvornici Dita ili djeci s posebnim potrebama u Pazariću) i u tome smislu su autentični .

Osim toga, nisu se bojali riskirati. U jednome su intervjuu izjavili da su ostavili ‘prave poslove’ kad su se odlučili baviti isključivo Dubiozom i srodnim aktivnostima. U blago rečeno slaboj BiH ekonomiji to je moralo biti hrabro i treba im čestitati na odluci.

Za kraj, osobni odnosi unutar benda moraju biti barem zadovoljavajući. Kada provodite puno vremena na turnejama, nakon puno godina putovanja članovi benda moraju biti dobri ‘diplomati u kombiju’ (ili naprosto puno duvaju). Svađe zbog dugo vremena provedenog zajedno prouzročile su probleme bendovima širom svijeta. Izgleda da su članovi Dubioze našli način da ih pametno prevaziđu i da funkcioniraju dugoročno, što baš i nije balkanski specijalitet.

Možda u ovome ima i neka pouka za sve nas.


Pratite nas na Facebooku i Twitteru

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s