Ante Pavić: Zagreb daje milijune za održavanje Bandićeve strasti

Strast gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za fontanama nadaleko je poznata. Stoga ne čudi što mu je toliko stalo da te raskošne građevine kroz koje protječe voda na točno 50 lokacija u Gradu Zagrebu budu uređene i funkcionalne pa je Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo potpisalo okvirni sporazum o javnoj nabavi s čak tri ponuđača za održavanje i popravak fontana sljedeće četiri godine (Narodne novine).

S fontanama u Zagrebu nema šale i opuštanja.Grad inzistira da moraju funkcionirati u bilo koje dana i noći zbog čega u dokumentaciji o nabavi stoji da je tvrtka za održavanje i popravak fontana „za čitavo vrijeme trajanja Okvirnog sporazuma mora osigurati svakodnevno dežurstvo osoba  (radnim danom, vikendom i blagdanom), od 00:00-24:00 sati“.

Ništa se u Gradu nije prepuštalo slučaju pa je okvirni četverogodišnji sporazum za održavanje i popravak fontana procijenjen na 16 milijuna kuna, točnije procijenjena vrijednosti za održavanje i popravak fontana iznosi 12,8 milijuna kuna, te 3,2 milijuna kuna kuna za sve popravke koje naručitelj ne može predvidjeti.

Građane Zagreba će, međutim, održavanje brojnih rezervoara vode s mlaznicama u sljedeće četiri godine koštati najmanje 6,4 milijuna kuna , a najviše 11,7 milijuna kuna. Tu najbolju i najnižu ponudu u nadmetanju javne nabave ponudio je obrt Bazeni-fontane pa će ta tvrtka u sljedeće četiri godine po gradu održavati fontane, ali ako ona u bilo kojem trenutku ne bude u stanju izvršavati svoje obaveze, na njezino mjesto će stupiti sljedeći najbolji ponuđač, zajednica ponuditelja koju čini Vodotehnika i sisački Komunalni servisi Marčec koji su ponudili cijenu od 11,7 milijuna kuna.

Obrt Bazeni-fontane imaju osam zaposlenih te je u 2016. godini ostvario 3,2 milijuna kuna , dok savez ponuditelja ima preko 150 radnika te je u 2016. godini uprihodio ukupno 170 milijuna kuna prihoda, od čega 167 milijuna kuna prihoda pripada Vodotehnici.

Vodotehnika je, inače, jedna od omiljenih Bandićevih tvrtki koja je već odradila brojne milijunske  poslova za Grad pa je 2014. godine gradila posljednje tri, od ukupno pet fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice koje su građane Zagreba na kraju koštale više od 30 milijuna kuna (Tportal).  Ljubav je uzajamna pa je Vodotehnika i jedan od izdašnijih donatora Bandićevih izbornih kampanja, a za predsjedničke izbore 2010. godine mu je dala donaciju od 100 tisuća kuna (Express).

Na listi je i tvrtka Niveto koja je s nešto nižom ponuđenom cijenom održavanja i popravaka od 11,6 milijuna kuna završila na trećem mjestu.

Pobjednik natječaja trebat će sve fontane čistiti jednom tjedno, što nije mali posao, ali zato su tu pri ruci uvijek kemikalije na kojima se ne štedi pa jedan od ponuđača pita Grad Zagreb je li cijena kemikalija uračunata u cijenu mjesečnog održavanja ili se posebno naplaćuje po potrošnji, budući da je uvidom u stanje fontana utvrdio da se u fontane ručno i automatski ubacuju velike količine kemikalija. Odgovor: Ne naplaćuju se posebno.

(Faktograf)


Pratite nas na facebook.com/digitalnademokracija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s